Upin Elina Sinkkonen: Enemmän riskejä Trumpille, Kimin käytöksestä ei takeita

Vanhempi tutkija Elina Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista piti etukäteen mahdollisena, että Donald Trumpin ja Kim Jong-unin tapaamisessa ei saataisi allekirjoitetuksi mitään. Siihen nähden Singaporen lopputulos ylitti odotukset, mutta julistuksen sisältö jäi hyvin yleisluontoiseksi ja ympäripyöreäksi. Lähtökohdat jatkoneuvotteluille ovat Sinkkosen mukaan vaikeat, koska ei ole varmaa, tulkitsevatko osapuolet sovittua samalla tavalla.

– Ei siitä saa mitään konkreettista irti sen suhteen, että miten tässä rauhaprosessissa jatketaan eteenpäin.

Konkretiaa puuttuu Sinkkosen mukaan niin Trumpin Pohjois-Korealle lupailemista turvatakuista kuin myös siitä, miten Pohjois-Korean ydinaseriisunta etenee.

– Trump näytti kovasti uskovan Pohjois-Korean vakuutteluja, Sinkkonen sanoo.

Kimille Singaporen tapaaminen antoi Sinkkosen mukaan näkyvyyttä ja lisää poliittista painoarvoa. Nyt hän voi näyttää kotiyleisölle tapaavansa maailman johtajia.

– Se vain pönkittää tämmöisen diktaattorin valtaa -- Näkisin, että enemmän riskejä tässä on Trumpille. Hänellä ei ole takeita siitä, miten Kim tulee jatkossa käyttäytymään, Sinkkonen sanoo.

 

Kiina yhä merkittävämpi

 

Tutkijan mukaan Singaporessa ei näkynyt päälle päin se, miten paljon Pohjois-Korea oli etukäteen sopinut neuvottelujen sisällöstä Kiinan kanssa. Kim kävi kevään aikana kahteen otteeseen Pekingissä tapaamassa maan johtoa.

– He ovat halunneet varmistaa, että heidän intressinsä tässä huomioidaan. Jos tästä mennään eteenpäin, niin ihan varmasti kiinalaiset ovat yhä merkittävämmässä roolissa, Sinkkonen ennustaa.

Hänen mukaansa nyt kirjattujen aikeiden toteuttaminen vaatii paljon jatkoneuvotteluja myös kansainvälisellä tasolla, vaikka Trump ei sellaisesta ajatuksesta ehkä pidäkään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sipilä Trumpin ja Kimin tapaamisesta: Toivottavasti tämä on myönteisen prosessin alku

Etelä-Korean pääministeri: Trumpin ja Kimin tapaaminen lopetti kylmän sodan

Timo Soini Trumpista ja Kimistä: Merkittävä ja historiallinen tapaaminen

Trumpin ja Kimin paperissa ei ole USA:n vaatimaa muotoilua Pohjois-Korean ydinaseriisunnasta