Useat Amerikan maat kieltäytyvät tunnustamasta Venezuelan Maduron toista presidenttikautta

Useat Amerikan maat ovat ilmoittaneet, etteivät aio tunnustaa Nicolas Maduron toista presidenttikautta Venezuelassa.

14 maasta koostuva niin sanottu Liman ryhmä vaatii, että Maduro luovuttaisi vallan parlamentille kunnes maassa voidaan pitää vapaat vaalit. Liman ryhmän maiden ulkoministerit tapasivat Perun pääkaupungissa Limassa.

–  Pääviesti on eittämättä se, että emme tunnusta Venezuelan hallinnon uutta toimikautta, Perun ulkoministeri Nestor Popolizio sanoi.

–  Kehotamme Nicolas Maduroa olemaan astumatta presidentiksi, kunnioittamaan parlamentin toimivaltaa ja siirtämään vallan sinne väliaikaisesti uusiin vaaleihin saakka.

Maduron on tarkoitus vannoa ensi viikolla virkavalansa ja aloittaa toinen kuusivuotinen presidenttikausi. Hänet valittiin toiselle kaudelle toukokuun vaaleissa, joiden tulosta Liman ryhmä ei ole tunnustanut. Vaaleja varjostivat epäilyt vilpistä ja oppositio boikotoi niitä.

Venezuelan parlamenttikin on ilmoittanut, ettei se aio tunnustaa Maduron toista virkakautta. Parlamentti on opposition hallinnassa, mutta sen toimivalta on kapea.

Maduro on toiminut presidenttinä vuodesta 2013. Viime vuosien poliittinen kuohunta ja talouskriisi ovat ajaneet maan kaaokseen ja köyhyyteen. Jopa miljoonat ihmiset ovat muuttaneet Venezuelasta ulkomaille.

Liman ryhmä perustettiin vuonna 2017 sen jälkeen, kun yli 125 ihmistä kuoli Maduron vastaisissa mielenosoituksissa. Ryhmään kuuluu keskeisiä maita niin Etelä- kuin Pohjois-Amerikastakin, muun muassa Brasilia, Argentiina, Peru, Kolumbia, Meksiko ja Kanada.

Yhdysvallat ei kuulu Liman ryhmään, mutta myös se on ollut erittäin kriittinen Maduron hallintoa kohtaan.

Peru sanoi aiemmin kehottavansa perjantain kokouksessa Liman ryhmän jäseniä katkaisemaan diplomaattisuhteet Venezuelan kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.