Uutistoimisto AP: Oopperalegenda Placido Domingo on ahdistellut useita naisia asemansa varjolla

Yksi maailman suurimmista oopperatähdistä, espanjalainen Placido Domingo, on uransa varrella ahdistellut monia oopperalaulajiksi ja esiintyjiksi pyrkiviä naisia, kertoo uutistoimisto AP useiden naisten nimettömiin haastatteluihin perustuen. Naiset sanovat Domingon esimerkiksi painostaneen heitä tarjoamalla töitä ja tukea, ja jos naiset torjuivat tämän lähestymisyritykset, Domingo rankaisi heitä ammatillisesti.

Domingo on yksi oopperan suurnimistä. Hän muodosti yhdessä Jose Carrerasin ja Luciano Pavarottin kanssa maailmankuulun Kolme tenoria -kokoonpanon. Hän on Los Angelesin oopperan johtaja. 78-vuotias Domingo on AP:n mukaan laulanut yli 4  000 esityksessä, mikä on oopperalaulajien ennätys.

Kahdeksan laulajaa ja yksi tanssija ovat jakaneet AP:lle kokemuksiaan Domingon kanssa kolmelta vuosikymmeneltä. Kaikkien mukaan tähden käytös on ollut oopperamaailmassa "julkinen salaisuus", ja kollegat olivat toistuvasti neuvoneet välttämään kahdenkeskisiä tilanteita Domingon kanssa.

Yhdeksän haastatellun lisäksi muutamat naiset ovat kertoneet AP:lle Domingon tehneen ehdotuksia ja yrittäneen toistuvasti kutsua heitä treffeille. AP on myös puhunut kymmenille muille alalla toimiville, jotka sanovat todistaneensa Domingon epäsopivaa käytöstä.

Domingo on ollut pitkään naimisissa.

Nimet salassa ahdistelun välttämiseksi

Vain yksi AP:n haastattelemista naisista, Domingon kanssa Washingtonin oopperassa laulanut Patricia Wulf, kertoo tapahtuneista omalla nimellään. Muut eivät halunneet henkilöllisyyttään julki, sillä he pelkäsivät mahdollisia seurauksia alalla tai jopa häirintää ja julkista nöyryyttämistä.

Seitsemän yhdeksästä haastatellusta sanoo kokeneensa, että heidän uraansa haittasi Domingon lähentelyn torjuminen. Luvattuja rooleja ei koskaan tullutkaan, ja vaikka he saivat töitä muista tuotannoista, Domingon kanssa he eivät enää koskaan esiintyneet.

Kenelläkään naisista ei ollut esittää todisteeksi esimerkiksi viestejä, mutta AP on vahvistanut tarinoita puhumalla monille kollegoille ja ystäville, joille naiset ovat tapahtuneista kertoneet. Lisäksi AP on itsenäisesti varmistanut naisten työskennelleen kertomissaan paikoissa ja vahvistanut Domingon olleen tuolloin läsnä.

Kaksi haastatelluista kertoo myöntyneensä hetkellisesti Domingon pyrkimyksiin. He perustelevat tätä sillä, etteivät halunneet vaarantaa urakehitystään aiheuttamalla pettymystä alan vaikutusvaltaisimmalle miehelle.

Useat naiset sanovat AP:lle vältelleensä Domingoa kaikin keinoin. He esimerkiksi eivät käyttäneet Domingon toimiston viereistä naisten vessaa, pyysivät muita laulajia tai henkilökuntaa pysymään lähettyvillä ja jättivät vastaamatta puheluihin ollessaan kotona.

Domingo "ei koskaan tahallaan loukkaisi"

Domingo itse ei ole vastannut AP:n esittämiin yksityiskohtaisiin kysymyksiin. Hän on kuitenkin antanut lausunnon, jossa kieltää kaikki syytökset kutsuen niitä syvästi ongelmallisiksi ja sellaisenaan virheellisiksi.

Lausuntonsa mukaan Domingo pitää tuskallisena sitä, että hän on saattanut aiheuttaa mielipahaa "parhaista pyrkimyksistään" huolimatta. Hän korostaa, että hänen tuntevat ja hänen kanssaan työskennelleet ihmiset tietävät kyllä, ettei hän koskaan tahallaan loukkaisi, vahingoittaisi tai nolaisi ketään. Domingo kertookin uskovansa, että kaikki hänen vuorovaikutuksensa ja ihmissuhteensa ovat aina olleet "tervetulleita ja yhteisymmärrykseen perustuvia".

–  Ymmärrän kuitenkin, että säännöt ja standardit, joiden perusteella meitä arvioidaan –  ja pitääkin arvioida –  ovat tänä päivänä hyvin erilaiset kuin ennen, hän kirjoittaa.

AP:n haastattelemat naiset ovat sanoneet rohkaistuneensa seksuaalista häirintää vastustavan me too -liikkeen myötä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Tuhkarokkoepidemia pahenee Kongon demokraattisessa tasavallassa – tappaa useammin kuin ebola

Sudanissa kansa riensi kaduille juhlimaan siviilihallintoa – kansanmurhasta syytetyn al-Bashirin oikeudenkäynti lykkääntyi

Moskovan lauantaiset mielenosoitukset jäivät kauas huippuluvuista – osallistujat pyrkivät kiertämään viranomaisten kiellot yhden mielenosoittajan protesteilla

Italialaissyyttäjät aloittivat tutkinnan sisäministerin estettyä siirtolaisia kuljettavan aluksen rantautumisen – syyttäjä lähetti poliisin selvittämään, kuka esti aluksen rantautumisen

Leipäänsä odottanut asiakas menetti malttinsa ja ampui tarjoilijan pariisilaisravintolassa

Hallintoa vastustavat hongkongilaiset marssivat kaatosateessa – toisaalla raikasi Kiinan kansallislaulu

Brittilehti: Vain kolmasosa briteistä kannattaa eroa Euroopan unionista ilman sopimusta

Ainakin kahdeksan kuollut hotellitulipalossa Odessassa Ukrainassa

Venezuela uhkaa aikaistaa parlamenttivaaleja – oppositio todennäköisesti boikotoisi vaaleja, vaikka tutkija uskoo sen voittoon

Grönlanti kommentoi Trumpin ostohaluja: Olemme avoimia kaupankäynnille, emme myynnille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.