Väkivaltaiset iskut jatkuivat läpi viikonlopun Israelissa ja Gazassa, sekä EU että USA tuomitsevat raketti-iskut Gazasta

Raketti-iskut Gazasta Israeliin ja Israelin asevoimien vastaiskut jatkuivat läpi viikonlopun. Israelilaislehti Haaretzin mukaan sunnuntai-iltaan mennessä yhteensä 19 palestiinalaista oli kuollut viikonlopun yhteenotoissa.

Gazan terveysministeriön mukaan lauantaina kuolleiden joukossa oli yksivuotias lapsi ja raskaana ollut nainen. Alun perin viranomaiset kertoivat, että kuollut nainen olisi ollut lapsen äiti, mutta omaisten mukaan kyseessä oli täti, kertoi AFP.

Israelin armeijan mukaan lapsen ja naisen kuolema eivät johdu Israelin iskuista.

Israelin armeija kertoo tappaneensa kohdistetussa iskussa gazalaisen, jonka katsotaan järjestäneen rahasiirtoja Iranista Gazan alueelle. AFP:n mukaan kohde kuului Hamasin aseellisen siiven komentajiin.

Haaretz-lehden mukaan neljän israelilaisen on vahvistettu kuolleen raketti-iskuissa. Hoidossa on lisäksi lukuisia vakavasti ja lievästi haavoittuneita sekä shokista kärsiviä israelilaisia.

Lehti uutisoi, että sunnuntai-iltaan mennessä Gazasta oli ammuttu noin 600 rakettia viikonlopun aikana. Kostona Israel on iskenyt yli 260 palestiinalaiskohteeseen. Israelin mukaan kohteet ovat olleet muun muassa Hamasin tai Islamistinen jihad -järjestön toimitiloja, kertoo AFP.

USA ja EU tuomitsevat raketti-iskut

Yhdysvallat on ilmoittanut tukevansa Israelia täysin sen jälkeen, kun maa aloitti vastaiskut Gazan kaistalle. Samalla Yhdysvallat tuomitsee Gazan kaistalta tehdyt raketti-iskut. Yhdysvallat syyttää iskuista Hamasia ja Islamilainen jihad -ryhmittymää.

–  Seisomme Israelin rinnalla ja tuemme täysin sen oikeutta puolustaa itseään näitä inhottavia iskuja vastaan, kommentoi Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Morgan Ortagus.

Myös EU vaatii, että Gazasta ammuttava rakettituli on heti lopetettava.

–  Rakettihyökkäysten Gazasta on loputtava heti. EU toistaa olevansa sitoutunut Israelin turvallisuuteen. Nämä hyökkäykset aiheuttavat sanoinkuvaamatonta kärsimystä israelilaisille ja ajavat vain loputtoman konfliktin asiaa, kommentoi EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Federica Mogherini sunnuntaina julkaistussa lausunnossaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.