Vaalien varsinaiset tulokset: Demokraatit valtaan edustajainhuoneessa, republikaanit säilyttivät enemmistönsä senaatissa

Yhdysvaltojen kongressivaaleissa demokraatit ovat saaneet enemmistön edustajainhuoneeseen.

Ääntenlasku on edelleen kesken, mutta demokraateilla on jo enemmistöön vaadittavat 218 paikkaa. Republikaanit sen sijaan ovat säilyttäneet valtansa senaatissa.

Käytännössä vaalitulos hankaloittaa vastedes poliittista päätöksentekoa, kun kongressin eri kamarit ovat erimielisten puolueiden hallussa. Asetelma vaikeuttaa jatkossa huomattavasti myös presidentti Donald Trumpin ajamien hankkeiden läpimenoa.

Lisäksi sen uskotaan heikentävän Trumpin mahdollisuuksia vuoden 2020 presidentinvaaleissa, joihin huomio siirtyy seuraavaksi.

Trump itse kommentoi alustavia vaalituloksia aiemmin Twitterissä lauseella "Valtava menestys tänään". Hän myös kiitti kaikkia tviitissään. CNN:n mukaan hän ei muutoin aio kommentoida vaaleja tänään.

 

Valtaosa naisedustajista demokraatteja

 

Naisehdokkaiden menestys on nousemassa yhdeksi vaalien suurimmista teemoista. Amerikkalaismedian mukaan ainakin 89 naista on jo varmistanut paikkansa edustajainhuoneessa. Aiempi paikkaennätys naisille oli 84.

Tähän mennessä valituista naisista huomattava enemmistö, 77, on demokraatteja ja vain 12 republikaaneja. Demokraattien Alexandria Ocasio-Cortez New Yorkista ja Abby Finkenauer Iowasta ovat nousemassa edustajainhuoneeseen historian nuorimpina naisina. Molemmat ovat 29-vuotiaita.

Demokraattien voiton myötä naisen odotetaan jälleen nousevan Yhdysvaltojen kolmanneksi korkeimpaan virkaan, edustajainhuoneen puhemieheksi. Edustajainhuoneen demokraattiryhmän puheenjohtaja Nancy Pelosi on ennakkosuosikki tehtävään, jota hän hoiti ensimmäisenä naisena vuosina 2007–2011.

Pelosin edustajan mukaan presidentti Trump onnitteli Pelosia puhelimitse demokraattien voitosta edustajainhuoneen vaaleissa. Pelosin apulaiskansliapäällikkö Drew Hammill kertoi Twitterissä, että presidentti kiitti Pelosia siitä, että tämä oli voitonpuheessaan peräänkuuluttanut puoluerajat ylittävää yhteistyötä.

Senaattoriksi ehdolla ollut demokraattihaastaja Beto O'Rourke lähdössä pois vaalipaikalta. Kuva: LEHTIKUVA / Getty Images / AFP / CHIP SOMODEVILLA
 

Ensimmäiset musliminaiset edustajainhuoneeseen

 

Vaaleissa oli tänä vuonna ehdolla ennätysmäärä naisia ja eri vähemmistöihin kuuluvia.

Myös kaksi musliminaista on menossa läpi edustajainhuoneeseen. Aiemmin edustajainhuoneessa on jo ollut afrikkalaisamerikkalainen muslimiedustaja Andre Carson, joka on uusimassa paikkansa Indianassa.

Lisäksi edustajainhuone on saamassa ensimmäistä kertaa kaksi alkuperäiskansoihin kuuluvaa naisedustajaa: yhden Kansasista ja toisen New Mexicosta. Kansasissa voittajaksi povattu Sharice Davids on myös ensimmäinen avoimesti homoseksuaali edustajainhuoneen jäsen osavaltiosta.

Vaaleissa ovat jaossa kaikki edustajainhuoneen 435 paikkaa sekä 35 paikkaa 100-jäsenisessä senaatissa. Lisäksi vaaleissa valitaan osavaltio- ja paikallistason päättäjiä, muun muassa 36 kuvernööriä.

Kongressin alahuoneen edustajaksi valittu Ilhan Omar teki historiaa, sillä kongressiin ei ole aiemmin valittu musliminaisia. Kuva: LEHTIKUVA / AFP
 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sipilä USA:n välivaaleista: Tulos on odotettu, tilanne maassa on edelleen polarisoitunut

Danske Bankin strategisti: "Trumpin puheilla voi olla isompi vaikutus rahoitusmarkkinoille kuin itse vaalituloksella"

Soini: USA:n vaalitulos demokraateille voitto, republikaaneille torjuntavoitto

Suomalaisasiantuntija USA:n vaalituloksen vaikutuksista: Muurihankkeet voi nyt unohtaa

Naiset ja demokraatit Yhdysvaltojen suuria vaalivoittajia – edustajainhuoneeseen nousemassa ennätysmäärä naisia

Demokraatit: Trump onnitteli puhelimitse edustajainhuoneen voitosta

Trump Twitterissä: Valtava menestys tänään

Aktian pääekonomisti: Yhdysvaltain välivaalien tuloslaskenta edennyt hyvin odotetusti

Ovensuukyselyt: Välivaaleissa on kyse Trumpista – Hieman yli puolet katsoi, että Yhdysvalloissa asiat ovat ajautuneet väärälle uralle

Yhdysvalloissa äänestyspaikoille kerääntyi ihmisiä jonoiksi asti, jo ennakkoäänestys oli vilkasta