Vakoilusta epäilty upseeri palveli myös Naton Afganistan-operaatiossa

Virossa vakoilusta epäilty Deniss Metsavas on työskennellyt esikuntaupseerina Viron pääesikunnassa. Metsavas ja hänen isänsä Pjotr Volin pidätettiin tämän viikon maanantaina, koska heidän epäillään välittäneen salaiseksi luokiteltua tietoa Venäjän sotilastiedustelu GRU:lle yli viiden vuoden vuoden ajan.

Puolustusvoimien komentaja Riho Terras arvioi Baltic Times -lehden mukaan, että miesten toiminta on aiheuttanut merkittävää vahinkoa sekä Virolle että sen liittolaisille Natossa.

Deniss Metsavas syntyi Tallinnassa vuonna 1980. Hän suoritti asevelvollisuutensa Viron armeijassa vuonna 1998. Paria vuotta myöhemmin hän jäi puolustusvoimien palvelukseen.

Suomessa Metsavas opiskeli Tykistökoulussa kolmessa jaksossa vuosina 2003–2005. Hän suoritti perusopintojen aselajijakson, sotatieteen kandidaattiopintojen aselajijakson ja sotatieteen maisteriopintojen aselajijakson.

Metsavas eteni urallaan niin, että hänet ylennettiin majuriksi vuonna 2015. Uransa aikana Metsavas on palvellut muun muassa Naton Afganistan-operaatiossa ja tykistöupseerina Viron koillisessa sotilaspiirissä. Hänen oli määrä siirtyä Viron vapaaehtoisen maanpuolustusjärjestö Kaitseliitin palvelukseen.

Vuonna 1953 syntynyt isä, Pjotr Volin, on eläkkeellä. Työuransa aikana hän toimi muun muassa Viron vankeinhoidon palveluksessa.

Neuvostovallan aikana hän palveli rajavartiolaitoksessa. Tässä tehtävässä hänelle on voinut syntyä yhteyksiä Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu KGB:hen, arvioi Estonian World -lehti.

Sekä Metsavas että Volin saivat Viron kansallisuuden 1990-luvulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Puolustusvoimat: Tykistökoulussa opiskelleella virolaisella ei ollut pääsyä arkaluontoiseen tietoon