Valjastettu valas haki apua kalastajilta Norjassa – Venäjän laivaston arvellaan kiinnittäneen valjaat

Norjassa on autettu valjaisiin puettua maitovalasta, jonka epäillään tulleen Venäjältä, kertoo Norjan yleisradio NRK.

Kalastusaluksen miehistö huomasi valaan ahdingon, kun se hakeutui aluksen läheisyyteen Moseijan kunnassa Pohjois-Norjassa torstaina. NRK:n haastatteleman kalastajan Joar Hestenin mukaan muut alukset olivat havainneet valaan jo aiemmin viikolla. Hän arveli, että eläin on kesy ja haki apua.

–  Se (valas) hakeutuu alusten ja ihmisten luo, tulee aivan aluksen kylkeen asti ja yrittää hangata valjaita irti, Hesten kertoi NRK:lle.

Kalastajat totesivat tarvitsevansa lisäapua irrottaakseen valjaat. Heidän mukaansa ne oli kiinnitetty valaaseen niin tiukasti, että se kärsi niistä.

Norjan kalastusvirasto tviittasi lauantaina iltapäivällä, että viraston työntekijät ja Hesten saivat valjaat irti valaasta perjantaina. Virasto kouluttaa työntekijöitä, jotka osaavat auttaa köysiin ja kalastustarvikkeisiin sotkeutuneita valaita.

Valaan arvellaan karanneen venäläisiltä

Tromssan yliopiston professori Audun Rikardsen arvioi NRK:lle, että valjasvalas on peräisin Venäjältä. Hänen mukaansa Venäjällä kasvatetaan valaita vankeudessa ja ajoittain ne pääsevät tai päästetään vapaiksi. Nämä valaat sitten hakeutuvat laivojen läheisyyteen, Rikardsen sanoo.

Verdens Gang -lehden mukaan valaasta irrotetuissa valjaissa lukee teksti "Equipment of St. Petersburg" eli pietarilainen varuste.

Norjan merentutkimusinstituutin tutkija Martin Biuw on kollegansa kanssa samaa mieltä siitä, että valjaat on varta vasten puettu valaaseen.

–  Jos se (eläin) tulee Venäjältä, mihin on syytä uskoa, niin tätä eivät ole tehneet venäläiset tutkijat vaan laivasto, Biuw toteaa NRK:lle.

Asiantuntijat arvioivat, että valjaisiin on voitu kiinnittää kamera tai jokin muu laite.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.