Valkoinen talo: Palkkansa menettäneille maksetaan korvausta kun hallinnon sulku päättyy –  "Se ei auta maksamaan laskuja nyt"

Yhdysvalloissa hallinnon osittaisen sulun takia ilman palkkaa jääneille työntekijöille kompensoidaan tulojen menetykset. Valkoinen talo kertoi presidentti Donald Trumpin hyväksyneen lakiesityksen asiasta. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Rahat maksetaan takaisin hallinnon sulun päätyttyä, mutta vielä ei ole mitään tietoa siitä, milloin hallinnon rahahanat avataan ja sulku päättyy.

Demokraattisenaattori Ben Cardin tviittasi, että Trumpin hyväksymä lakiesitys on tärkeä askel kohti sitä, että hallinnon työntekijöille tarjotaan pysyvyyttä ja toivoa.

– Se ei kuitenkaan auta maksamaan laskuja nyt. Tehdäkseen sen meidän TÄYTYY avata hallinto uudelleen, hän kirjoitti.

 

Hallinnon sulku on kestänyt ennätyspitkään

 

Sulun taustalla on riita Meksikon muurin rahoituksesta. Trump on vaatinut muurin rakentamiseen yli viittä miljardia dollaria, mutta demokraatit eivät ole suostuneet tähän.

Trump tapasi asian tiimoilta kongressin demokraatti- ja republikaaniedustajia aiemmin keskiviikkona. Valkoisen talon tiedottajan Sarah Sandersin mukaan tapaaminen oli rakentava. Hänen mukaansa tapaamiseen osallistuneet kuuntelivat toisiaan ja nyt molemmilla puolilla on hyvä ymmärrys siitä, mitä toiset haluavat.

Eräs mukana ollut kuvaili, että tapaamisessa vaihdettiin ajatuksia kunnioittavasti. Hänen mukaansa ei ollut kuitenkaan merkkejä siitä, että osapuolet olisivat lähempänä sopua. Hänen mukaansa demokraatit vaativat, että hallinto avataan ennen kuin keskusteluita maahanmuutosta käydään.

Yhdysvaltain hallinto on ollut osittain suljettuna ennätyspitkään. Sulku alkoi joulukuun 22. päivänä. Edellinen ennätys oli vuodelta 1996, kun vallassa oli presidentti Bill Clinton. Tuolloin sulku kesti 21 päivää.

Hallinnon sulun takia yli 800 000 liittovaltion työntekijää on jäänyt ilman palkkaa.