Valkoinen talo puolustaa Trumpia: Presidentti ei tehnyt mitään väärää

Valkoisen talon mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei ole tehnyt mitään väärää liittyen maksuihin, joilla kaksi naista maksettiin hiljaiseksi vuoden 2016 presidentinvaalikampanjan aikana. Asiasta kertoo muun muassa uutiskanava CNN.

Trumpin entinen asianajaja Michael Cohen myönsi äskettäin syyllistyneensä kampanjarahoituksen väärinkäyttöön. Hän maksoi hiljaiseksi kaksi naista, jotka väittivät, että heillä oli ollut suhde Trumpin kanssa. Cohen sanoi tehneensä näin Trumpin pyynnöstä. Lausunnot ovat asettaneet Trumpin kiusalliseen tilanteeseen, sillä myös hänet on liitetty mahdolliseen rikokseen.

Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders puolusti Trumpia lehdistötilaisuudessa keskiviikkona ja tähdensi, että presidenttiä vastaan ei ole nostettu syytteitä.

Rikossyytteen nostaminen istuvaa presidenttiä vastaan on Yhdysvalloissa vaikeaa. Oikeusministeriön tulkinnan mukaan se ei ole mahdollista, mutta linjaa ei ole testattu oikeudessa. Keskustelulla voi olla myös poliittisia vaikutuksia Trumpin ja republikaanien asemaan tulevissa välivaaleissa.

 

Cohen valmis yhteistyöhön myös Venäjä-tutkinnassa

 

Kuohuntaa herättäneissä maksuissa oli kyse 130  000 dollarin ja 150  000 dollarin summista, joista toinen maksettiin aikuisviihdetähti Stormy Danielsille eli Stephanie Cliffordille vain päiviä ennen presidentinvaaleja. Toisella maksulla estettiin tabloidilehteä julkaisemasta Playboy-malli Karen McDougalin tarinaa.

Cohen pyrki maksuilla tukahduttamaan Trumpia koskevaa negatiivista uutisointia ja vaikuttamaan näin presidentinvaalien tulokseen Trumpin hyväksi. Trump on väittänyt saaneensa tietää maksujen yksityiskohdista vasta jälkeenpäin.

– Eikä niitä (rahoja) otettu kampanjarahoista, se on iso juttu. Niitä ei otettu kampanjasta, ne tulivat minulta, Trump sanoi Fox Newsin haastattelussa.

Cohen myönsi syyllisyytensä kampanjarahoituksen väärinkäyttöön sekä omia liiketoimia koskeviin vero- ja pankkipetoksiin lieventääkseen rangaistustaan. Tuomio on määrä antaa joulukuussa. Trumpin entinen luottomies on ilmoittanut olevansa valmis yhteistyöhön syyttäjien kanssa myös Venäjä-tutkinnassa, jossa selvitetään, miten Venäjä sekaantui Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Cohenin asianajajan Lanny Davisin mukaan Cohen on "valmis kertomaan Donald Trumpista kaiken mitä tietää", kertoo BBC.

Trump on haukkunut Cohenin tämän antamien lausuntojen jälkeen.

–  Jos kukaan etsii hyvää lakimiestä, suosittelisin vahvasti, että älä ota Michael Cohenilta palveluksia, hän tviittasi.

Trump: Talous romahtaisi, jos minut asetettaisiin virkasyytteeseen