Valkoinen talo sanoo jakavansa Britannian näkemyksen Venäjän syyllisyydestä ex-agentin myrkytykseen

Yhdysvallat jakaa Britannian näkemyksen siitä, että Venäjä on syyllinen entisen kaksoisagentin myrkyttämiseen vahvalla hermomyrkyllä Britanniassa.

Valkoinen talo sanoo tiedotteessa, että Yhdysvallat seisoo lähimmän liittolaisensa Britannian tukena. Yhdysvallat pitää tiedotteen mukaan Britannian päätöstä venäläisdiplomaattien karkottamisesta oikeutettuna vastatoimena.

–  Tämä Venäjän viimeisin teko on yhteneväinen sen käytöksen kanssa, jolla Venäjä osoittaa välinpitämättömyyttä kansainvälisiä sääntöjä ja järjestystä kohtaan, vaarantaa maiden koskemattomuuden ja turvallisuuden ympäri maailmaa ja yrittää horjuttaa länsimaisia demokraattisia instituutioita ja prosesseja, tiedotteessa sanotaan.

Valkoisen talon tiedotteesta kertoo muun muassa ABC News.

Aikaisemmin Yhdysvallat ilmaisi tukeaan Britannian näkemyksille keskiviikkona YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, joka pidettiin myrkytystapauksen takia. Kokouksessa Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley sanoi, että Yhdysvallat uskoo Venäjän olevan murhayrityksen takana.

 

Ex-agentin ja tyttären myrkytyksestä kansainvälinen selkkaus

 

Sergei Skripal, entinen Venäjän tiedustelupalvelun eversti ja kaksoisagentti sekä hänen tyttärensä yritettiin murhata Britannian Salisburyssa maaliskuun 4. päivä Novitshok-hermomyrkyllä, jota on valmistettu Venäjällä sotilaskäyttöön.

Asiantuntijoiden mukaan ex-agentti tyttärineen ei koskaan toivu, vaikka he jäisivätkin henkiin.

Skripalin ja hänen tyttärensä ohella hermomyrkystä sai vakavia oireita yksi poliisi. Lisäksi 35 ihmistä on tarkistettu epäillyn myrkkyaltistuksen takia.

Britannian mukaan murhayrityksen takana on suurella todennäköisyydellä Venäjä.

Britannian pääministeri Theresa May kertoi keskiviikkona Britannian karkottavan 23 venäläistä diplomaattia. Kyseessä on diplomaattien suurin karkotus Britanniasta sitten kylmän sodan.

Venäjä kiistää syytökset, ja on sanonut kostavansa Britannian vastatoimet ripeästi.

Britannian kosto Venäjälle jäi vaisuksi

Venäjä viittaa kintaalla brittikuninkaallisten MM-boikotille

Britannia karkottaa yli 20 venäläisdiplomaattia, kuninkaalliset jättävät jalkapallon MM-kisat väliin

YK:n turvaneuvosto koolle venäläisagentin myrkytyksen vuoksi

Tusk nostaa venäläisagentin murhayrityksen EU-huippukokouksen asialistalle