Venäjä: Syyrian Itä-Ghoutan turva-alueesta päästy sopuun

Syyrian Itä-Ghoutan turva-alueen toiminnalle on laadittu raamit, Venäjän ulkoministeriö kertoo. Ministeriön mukaan sopimuksen ovat allekirjoittaneet Venäjän lisäksi alueella toimivien maltillisten kapinallisten edustajat. Venäjän mukaan nyt on määritelty muun muassa turva-alueen rajat kuten myös se, mitkä tahot valvovat aluetta.

Kairossa käytyjen neuvotteluiden välittäjänä on toiminut Egypti.

Itä-Ghouta on yksi neljästä alueesta, jonne Venäjä, Iran ja Turkki sopivat perustavansa turva-alueita. Niiden on tarkoitus toimia muun muassa humanitaarisen avun kuljetusreitteinä. Venäjän mukaan sopimuksessa määriteltiin, mitä kautta humanitaarinen apu alueella pääsee kulkemaan ja miten alueella asuvat ihmiset voivat liikkua. Aiemmin on kerrottu, että turva-alueilla olisi lentokielto ja esimerkiksi aseiden liikuttelu alueella olisi kielletty.

Venäjä kertoo lähettävänsä ensimmäisen humanitaarisen avun saattueen lähipäivinä ja samalla evakuoivansa haavoittuneita. Al-Jazeera-kanavan mukaan alueella asuu noin 690 000 asukasta.

Itä-Ghouta on tärkeä kapinallisten tukikohta. Alue sijaitsee aivan pääkaupunki Damaskoksen lähellä, ja Syyrian hallituksen joukot ovat tehneet siellä useita operaatioita.

Syyrian sisällissodassa on kuollut yli 330 000 ihmistä sitten maaliskuun 2011.