Venäjä haluaa eroon pimeistä vuokrasuhteista – rekisteröintisäännöt muuttuivat

Venäjällä opiskelevien ja työskentelevien ulkomaalaisten rekisteröintiä koskevat vaatimukset muuttuivat kesällä.

Venäjälle matkustavien pitää rekisteröityä, jos maassa viipyy kauemmin kuin seitsemän arkipäivää. Hotellissa asuvien turistien ei ole yleensä tarvinnut vaivata asialla päätään, sillä rekisteröinti on hotellien vastuulla. Yksityisessä majoituksessa tai Airbnb:ssä yöpyvän sen sijaan pitää rekisteröityä, jos maassa oleilee riittävän kauan.

Yritykset ovat tavallisesti rekisteröineet työntekijänsä kätevyyden vuoksi työpaikalle. Nyt vastuu siirtyy vuokranantajalle, jonka pitää rekisteröidä ulkomaalainen vuokralainen siihen asuntoon, jossa tämä oikeasti asuu.

Vuokranantajat ovat voineet olla haluttomia kantamaan vastuuta rekisteröinnistä, jos he ovat esimerkiksi asuneet toisaalla tai eivät ole halunneet ilmoittaa vuokratuloa verottajalle.

Suomalais-venäläisen kauppakamarin juristi Petri Kekki näkeekin uudistuksen taustalla pyrkimyksen päästä eroon pimeistä vuokrasuhteista ja saada ne verotuksen piiriin. Lisäksi valtio saa tietoa siitä, missä ulkomaalaiset oikeasti asuvat.

 

"Ohjeistus olematon"

 

Kekki arvelee, että Venäjällä työskentelee satoja suomalaisia. Hän ei ihmettele, jos muutos aiheuttaa hämmennystä.

– Käytännön ohjeistus on aika olematon. Venäjäksi se on lähinnä lakitekstin muodossa.

Rekisteröityä pitää uudelleen aina maahansaapumisen jälkeen. Kekin mukaan vuokralainen voi pyytää vuokranantajalta valtakirjan rekisteröinnin hoitamiseen, mutta hän arvelee, että käytännöt voivat vaihdella. Joskus vuokranantaja saatetaan vaatia paikalle.

Varakonsuli Ville Linnala Pietarin-konsulaatista kertoo, että rekisteröimättä jättämisestä voi seurata sakkorangaistukset sekä vuokranantajalle että vuokralaiselle.

– En ole kuullut yhdestäkään tapauksesta, jossa sakko olisi jouduttu maksamaan, Linnala sanoo.

Muutos koskee myös vaihto-opiskelijoita ja tutkinto-opiskelijoita. Linnala arvelee, että opiskelija voi joutua huolehtimaan rekisteröitymisestä itse, jos ei asu yliopiston asuntolassa.

 

Vuokranantajat huonosti perillä

 

Suomalaisessa Accountor-yrityksessä työskentelevä Janne Arteva etsi vastikään Pietarista vuokra-asuntoa. Hänelle jäi mielikuva, etteivät paikalliset vuokranantajat olleet perillä lakimuutoksesta tai siitä, miten rekisteröinti tehdään.

– Kaikki olivat kuitenkin sitä mieltä, että rekisteröinti voidaan hyvin tehdä, hän sanoo.

Suomalaista Sato-asuntosijoitusyhtiötä uusi laki koskee siksi, että yhtiö vuokraa yli 500:aa asuntoa Venäjällä. Aluejohtaja Johanna Purasen mukaan laki on lisännyt työmäärää, koska aiemmin vuokralaiset rekisteröityivät pääosin työpaikoilleen, mutta nyt vastuu on Satolla.

– Olemme ottaneet lisäresursseja hoitamaan asiaa, Puranen kertoo.

Rekisteröitymissäännöt

Rekisteröityä voi esimerkiksi posteissa

Venäjällä matkustavan pitää rekisteröityä 7 arkipäivän kuluessa.

Venäjän sisällä matkustaessa pitää rekisteröityä uudelleen, jos viettää toisessa kaupungissa enemmän kuin 7 arkipäivää.

Poikkeuksen sääntöön tekevät niin sanotulla erityisasiantuntijastatuksella työskentelevät ulkomaalaiset, joilla on 90 päivää aikaa rekisteröityä.

Rekisteröinti onnistuu posteissa, hallinnon monitoimikeskuksissa ja sisäministeriön alueellisissa elimissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.