Karkotetun suomalaisdiplomaatin henkilöllisyyden yllä salaperäisyyden verho

Venäjä karkottaa Suomen Moskovan-suurlähetystössä työskentelevän diplomaatin. Suomen ulkoministeriön mukaan karkotus on Venäjän vastatoimi Suomen päätökselle karkottaa yksi venäläisdiplomaatti Salisburyn hermomyrkkyiskun vuoksi. Ulkoministeriön mukaan Venäjän päätös ei liity kyseisen suomalaisdiplomaatin toimintaan.

Moskovan-suurlähetystön lehdistövirkamiehen Taneli Dobrowolskin mukaan suurlähetystö sai tiedon suomalaisdiplomaatin karkotuksesta perjantaina iltapäivällä.

Suomen ulkoministeriön itäosaston osastopäällikön Maimo Henrikssonin mukaan Venäjän päätös karkottaa suomalaisdiplomaatti ei tullut yllätyksenä, koska Venäjä oli jo aiemmin kertonut vastaavansa diplomaattiensa karkotuksiin symmetrisesti.

Henriksson ei usko karkotusten juuri vaikuttavan Suomen ja Venäjän väleihin.

– Suomella ja Venäjällä on paljon yhteisiä asioita, joita pitää hoitaa ja joita tullaan hoitamaan jatkossakin. Tämä on tietysti erityyppinen asia, koska tässä oli syynä Salisburyn hermomyrkkyisku ja tämä oli poliittinen viesti joukolta maita Venäjälle, Henriksson kertoo.

Henrikssonin mukaan Suomi voi alkaa heti etsiä seuraajaa nyt karkotettavalle suomalaisdiplomaatille.

– Kyllä me voimme käynnistää työn seuraajan nimittämiseksi, mutta se on tietysti byrokraattinen prosessi, joka vie joitakin kuukausia aikaa.

Suomalaisdiplomaatin henkilöllisyydestä ollaan hyvin niukkasanaisia, eikä esimerkiksi hänen työnkuvastaan Moskovassa kerrota mitään.

 

Liuta karkotuksia julkistettiin

 

Venäjä aloitti perjantaina myös muihin EU-maihin kohdistuvat vastatoimet venäläisdiplomaattien karkotuksille. Uutistoimisto TT:n mukaan Ruotsin ulkoministeriö on kertonut Venäjän karkottavan yhden ruotsalaisdiplomaatin.

– On valitettavaa, mutta ei valitettavasti yllättävää, että Venäjä on päättänyt toimia tällä tavoin sen sijaan, että se keskittyisi vastaamaan Britannian esittämiin kysymyksiin, Ruotsin ulkoministeriön edustaja Lina Eidmark kertoi tiedotustilaisuudessa.

Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoo Venäjän karkottavan yhden norjalaisdiplomaatin. Saksan ulkoministeriö puolestaan tiedotti Venäjän karkottavan neljä saksalaisdiplomaattia.

Uutistoimisto Tass listasi Venäjän karkottamia diplomaatteja. Tassin mukaan Venäjä karkottaa muun muassa kaksi hollantilaista diplomaattia.

– Kaksi kollegaani jättää Moskovan, Hollannin suurlähettiläs Renee Jones-Bos kertoi Tassille ja lisäsi, että suurlähetystö pysyy kaupungissa.

Tassin mukaan Viron ulkoministeriö on kertonut Venäjän karkottavan Viron sotilasasiamiehen Toomas Pedan. Tshekin ulkoministeriö taas sanoi Venäjän karkottavan kolme tshekkiläistä diplomaattia.

Lisäksi Tass uutisoi Italian ulkoministeriön kertoneen Venäjän karkottavan kaksi italialaista diplomaattia, joiden täytyy poistua Venäjältä viikon sisään. Puolan ulkoministeriö on puolestaan kertonut Venäjän karkottavan neljä puolalaisdiplomaattia.

Latvian ulkoministeriön edustaja kertoi BNS:n mukaan, että Venäjä karkottaa latvialaisen diplomaatin. Diplomaatin pitää poistua maasta 6. huhtikuuta mennessä.

Liettuan ulkoministeri Linas Linkevicius puolestaan kertoo Venäjän karkottavan kolme liettualaisdiplomaattia.

Venäjä kutsui perjantaina venäläisdiplomaattien karkotuksia tehneiden maiden suurlähettiläitä Venäjän ulkoministeriöön Moskovassa. Lähettiläille annetaan nootti ja heitä informoidaan Venäjän vastatoimista, tiedotti Venäjän ulkoministeriö.

Myös Tanskan suurlähettiläs on saanut kutsun saapua tapaamiseen Venäjän ulkoministeriöön, kertoo Tanskan yleisradioyhtiö DR.

 

Venäjä: Britannian vähennettävä diplomaattien määrää

 

Venäjän ulkoministeriö ilmoitti perjantaina, että Britannian on vähennettävä Moskovassa olevien diplomaattiensa lukumäärää samalle tasolle kuin Venäjällä on Lontoossa, kertoi uutistoimisto AP. Venäjän mukaan Britannialla on kuukausi aikaa vähentää diplomaattista läsnäoloaan maassa. Britannia karkotti kuun puolivälissä 23 venäläistä diplomaattia, ja Venäjä vastasi pian samalla mitalla.

Torstaina Venäjä ilmoitti karkottavansa 60 yhdysvaltalaista diplomaattia vastatoimena Yhdysvaltain vastaavan suuruiselle venäläisdiplomaattien karkotuspäätökselle.

Taustalla kiistassa on entisen venäläisvakoojan ja tämän tyttären murhayritys Britanniassa aiemmin maaliskuussa, mikä on johtanut jo yli 150 venäläisen diplomaatin karkottamiseen eri maista ympäri maailman.