Venäjä lähti vastahyökkäykseen hermomyrkkykiistassa

Venäjä lähti torstaina diplomaattiseen vastahyökkäykseen sen jälkeen, kun kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW vahvisti brittitutkijoiden tiedot hermomyrkystä, jota käytettiin venäläisen entisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä myrkyttämiseen.

Brittitutkijoiden mukaan iskussa käytetty myrkky oli sotilastason Novitshok-hermomyrkkyä. OPCW ei nimennyt myrkkyä raportissaan, mutta sanoi vahvistavansa Britannian tiedot.

Novitshok on alun perin kehitetty entisessä Neuvostoliitossa. Länsimaat syyttävät iskusta Venäjää, joka on kiistänyt syytökset.

Venäjän ulkoministeriö ilmoitti OPCW:n raportin julkistamisen jälkeen, ettei maa ei hyväksy raportin johtopäätöksiä, elleivät venäläiset myrkkyasiantuntijat pääse tutkimaan myrkkynäytteitä.

Samalla Venäjä myös syytti Britanniaa Skripalin Julija-tyttären säilöönottamisesta vastoin hänen tahtoaan. Julija Skripal julkaisi keskiviikkona lausunnon, jossa hän kertoi kieltäytyneensä Venäjän suurlähetystön tarjoamasta avusta.

– Meillä on syytä uskoa, että tässä on kyseessä Venäjän kansalaisen säilöönotto vastoin hänen tahtoaan tai mahdollisesti hänen pakottamisensa vääristeltyyn lausuntoon, Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova sanoi.

Julija Skripal pääsi maanantaina sairaalasta yli kuukauden hoitojakson jälkeen. BBC:n mukaan hänet vietiin salaiseen turvapaikkaan. Skripal on kertonut olevansa yhteydessä Britannian poliisiin, joka pitää hänet informoituna myrkytystapauksen tutkinnasta.

 

Britannia vie tapauksen YK:hon

 

Britannia ilmoitti torstaina haluavansa, että YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu OPCW:n hermomyrkkyraportin vuoksi.

Turvallisuusneuvosto kokoontuu todennäköisesti ensi keskiviikkona. Aiemmin samana päivänä kokoontuu myös OPCW:n johtokunta Hollannin Haagissa.

Britannian YK-suurlähettilään Karen Piercen mukaan turvallisuusneuvoston kokouksessa informoidaan jäsenmaita myrkytystapauksen viimeisimmistä käänteistä. Kokouksen ei odoteta tekevän päätöksiä asiassa.