Venäjä raivostui syytöksistä: "Ei ole mitään todisteita"

Venäjä kiisti keskiviikkona jyrkästi, että venäläishakkerit olisivat sotkeutuneet Qatarin kriisiin.

– Mitä tahansa tapahtuu, siitä syytetään hakkereita. Se on ummehtunut väite, ja sille ei ole mitään todisteita, sanoi Kremlin kyberturvallisuusneuvonantaja Andrei Krutskih.

Uutiskanava CNN kertoi aiemmin, että yhdysvaltalaistutkijat epäilevät venäläishakkereiden levittäneen valeuutisia, jotka lietsoivat diplomaattista kriisiä Qatarin ja sen lähimaiden välille. Qatarin hallinnon mukaan maan uutistoimiston tarjontaan ujutettiin toukokuussa valeuutinen, jossa Qatarin hallitsijan mielipiteitä kansainvälisistä suhteista vääristeltiin.

Seitsemän arabimaata katkaisi maanantaina diplomaattisuhteensa Qatariin ja syyttivät maata terrorismin tukemisesta. Qatar on kiistänyt asian.

CNN:n mukaan yhdysvaltalaisviranomaiset arvelevat, että epäillyn venäläishakkeroinnin taustalla vaikuttaa olevan halu aiheuttaa riitoja Yhdysvaltain ja sen liittolaisten välille. Yhdysvaltojen suurin Lähi-idän lentotukikohta sijaitsee Qatarissa.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on qatarilaisten ja yhdysvaltalaisten viranomaisten mukaan lähettänyt tutkintaryhmän pääkaupunki Dohaan avustamaan hakkerointitutkintaa. Qatarin mukaan tutkinnan tuloksista kerrotaan julkisuuteen "pian".

 

Qataria sympatiseeraavia rangaistaan ankarasti

 

Diplomaattisuhteiden katkaisulla ei pyritä vaihtamaan Qatarin hallintoa, vaan muuttamaan maan menettelytapoja, Arabiemiraattien hallinnon virkamies kertoi keskiviikkona. Linja Qataria kohtaan on kuitenkin jyrkkä, sillä Arabiemiraatit uhkaa kansalaisiaan 15 vuoden vankeustuomiolla, jos he protestoivat Qatariin kohdistuvia pakotteita. Rikkureita uhkaavat myös yli 100 000 euron sakot.

Diplomaattisuhteiden katkaisut vaikuttivat keskiviikkona myös Qatarin luottoluokitukseen. Standard & Poor's tiputti Qatarin luokitusta pykälällä ja asetti sen tarkkailulistalle myöhempää luokitusta varten. Qatarin luottoluokitus on kuitenkin edelleen parempi kuin luottokelpoinen, AA-.