Venäjä sanoo olevansa huolissaan Iranin kriisin kärjistymisestä

Venäjä on huolissaan Iranin kriisin kärjistymisestä, vaikka Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo vakuutti eilen Venäjän-vierailullaan, ettei Yhdysvallat halua sotilaallista yhteenottoa Iranin kanssa.

–  Emme saaneet tästä mitään vakuuksia, ja tuskin sellaisia olisi olemassakaan. Tällaisilla tilanteilla on valitettavasti tapana eskaloitua, muistutti presidentti Vladimir Putinin edustaja Dmitri Peskov.

Peskov oli myös pahoillaan Iranin osittaisesta vetäytymisestä ydinsopimuksesta, mutta muistutti, että Yhdysvallat on provosoinut Irania.

Yhdysvallat vetäytyi runsas vuosi sitten Irakin ydinohjelmasopimuksesta. Iran ilmoitti niin ikään alkukuusta lakkaavansa noudattamasta osaa sopimuksen vaatimuksista. Tämän jälkeen Yhdysvallat asetti uusia pakotteita muun muassa Iranin teräs- ja kaivosteollisuudelle.

Yhdysvallat on myös toistuvasti varoittanut Irania hyökkäämästä amerikkalaisia vastaan Lähi-idässä joko suorasti tai epäsuorasti. Yhdysvallat on lähettänyt Persianlahdelle muun muassa lentotukialuksen ja ohjustorjuntapatteriston.

Syyria nousi tärkeimmäksi

Ratkaisun hakeminen Syyrian tilanteeseen nousi tärkeimmäksi keskustelunaiheeksi ulkoministeri Pompeon ja presidentti Putinin tapaamisessa. Tapaaminen järjestettiin Putinin vapaa-ajan asunnolla Sotshissa Mustanmeren rannalla, ja se kesti lähes kaksi tuntia.

Pompeo oli kymmeneen kuukauteen korkea-arvoisin amerikkalainen, joka on tavannut Putinin. Edellinen korkean tason tapaaminen oli presidentti Donald Trumpin ja Putinin huippukokous Helsingissä heinäkuussa.

Pompeon mukaan Yhdysvallat ja Venäjä sopivat keskusteluissa keinoista, joilla Syyrian tilanteeseen pyritään hakemaan poliittista ratkaisua. Ulkoministeri luonnehti keskustelua tuotteliaaksi ja sanoi, että maat löysivät alueita, joilla voidaan tehdä yhteistyötä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.