Venäjä-tutkintaa johtanut Robert Mueller astuu viimein Yhdysvaltain kongressin kuultavaksi – demokraatit toivovat saavansa lisänäyttöä Trumpin väitetyistä rikoksista

Yhdysvalloissa Venäjä-tutkintaa johtanut entinen erikoissyyttäjä Robert Mueller saapuu keskiviikkona kongressin kuultavaksi. Muellerin kuulemista on odotettu kiivaasti, sillä hän on toistaiseksi kommentoinut vain niukasti lähes kaksi vuotta kestäneen Venäjä-tutkinnan tuloksia.

Toukokuussa Mueller sanoi, että hänen toimistonsa ei voinut sen enempää syyttää presidentti Donald Trumpia oikeuden estämisestä kuin vapauttaa tätä epäilyistä.

–  Jos olisimme olleet varmoja, ettei presidentti selvästi syyllistynyt rikokseen, olisimme sen sanoneet. Emme kuitenkaan ottaneet kantaa siihen, syyllistyikö presidentti rikokseen, Mueller kommentoi Venäjä-tutkinnan loppuraporttia.

Kuulemisen piti alun perin olla jo viime viikolla, mutta Mueller itse ehdotti kuulemisen siirtämistä ja sen keston pidentämistä. Mueller on keskiviikkona kongressin oikeusvaliokunnan kuultavana kolme tuntia ja tiedusteluvaliokunnan kuultavana kahden tunnin ajan, kertoo Washington Post.

Oikeusvaliokunnan odotetaan tivaavan Muellerilta lisäselvyyttä ainakin Trumpiin kohdistuneisiin väitteisiin oikeuden estämisestä. Tiedusteluvaliokuntaa puolestaan kiinnostanee Trumpin vaalikampanjan ja Venäjän väliset yhteydet.

Trumpin lähipiirille tuomioita

Venäjä-tutkinta etsi vastausta siihen, syyllistyikö Trumpin vaalikampanja vehkeilyyn Venäjän kanssa. Väitteen tueksi ei löydetty näyttöä. Tutkinta kuitenkin vahvisti useiden venäläisten yrittäneen vaikuttaa vaalitulokseen muun häirinnän ja hakkeroinnin avulla.

Trumpin kampanja hyödynsi venäläisten toimia demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin mustamaalaamiseen.

Mueller alkoi johtaa Venäjä-tutkintaa pian sen jälkeen, kun Trump erotti liittovaltion poliisin FBI:n päällikön James Comeyn. Muellerin tutkinta johti yli 30 ihmisen syyttämiseen tai tuomitsemiseen.

Tässä joukossa ovat muun muassa Trumpin entinen kampanjapäällikkö, talousrikoksista tuomittu Paul Manafort, valehtelusta tuomittu kampanjatyöntekijä George Papadopoulos sekä talous- ja kampanjarahasotkuista tuomittu Trumpin asianajaja Michael Cohen.

Presidentti demokraattien tähtäimessä

Muellerin kuulemista on odotettu kovasti etenkin demokraattien leirissä. Puolueen johto on pyrkinyt tutkimaan Trumpin väitettyä oikeuden estämistä ja vallan väärinkäyttöä, ja Muellerin lausuntojen toivotaan antavan tulitukea hankkeelle.

Mueller on kuitenkin aiemmin sanonut, että Venäjä-tutkinnan loppuraportti on hänen todistuksensa tapahtumista, eikä hänellä ole raporttiin lisättävää.

Washington Postin analyysin mukaan odotettavissa voikin olla kuuleminen, jossa Mueller kehottaa kongressiedustajia kerta toisensa jälkeen lukemaan hänen raporttinsa.

Trumpin kanssa menettely on myös jakanut demokraatteja. Moni puolueen vasemman laidan edustaja haluaisi asettaa Trumpin virkasyytteeseen ja yrittää kammeta hänet virastaan. Puolueen johto ja maltillinen siipi taas näkevät siinä poliittisia riskejä ensi vuoden presidentinvaaleja ajatellen.

Näkyväksi jakolinja tuli, kun demokraattiedustaja Al Green teki viime viikon tiistaina aloitteen virkasyytemenettelyn käynnistämisestä. Syynä olivat presidentin rasistisiksi katsotut kommentit demokraattien naisedustajista.

Virkasyytemenettely kaatui viime torstaina äänestyksessä selvin lukemin, ja myös enemmistö demokraateista äänesti sitä vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.