Venäjä vaatii Valko-Venäjällä pidätettyjen palkkasotilaiden vapautusta

Venäjä vaatii Valko-Venäjällä pidätettyjen palkkasotilaiden vapautusta. Venäjän hallinto ilmoitti vaatimuksestaan perjantaina.

–  Toivomme, että valkovenäläiset liittolaisemme selittävät hyvin pian tapahtuneen ja vapauttavat Venäjän kansalaiset, sanoi Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov toimittajille.

Valko-Venäjä pidätti keskiviikkona 33 maahan saapunutta venäläistä palkkasotilasta. Valko-Venäjän mukaan nämä suunnittelivat levottomuuksia ja terroritekoja maahan ennen elokuun presidentinvaaleja.

Viranomaisten mukaan pidätetyt ovat yksityisen venäläisen Wagner-yrityksen sotilaita.

Peskov vahvisti perjantaina, että pidätetyt miehet ovat "yksityisen turvallisuusyrityksen" työntekijöitä. He olivat Peskovin mukaan tulleet Valko-Venäjälle matkallaan Turkin Istanbuliin.

–  He myöhästyivät Turkin-lennoltaan. Heillä oli lentoliput Istanbuliin, Putinin tiedottaja lisäsi.

Alkoholin välttely paljasti?

Valko-Venäjän uutistoimisto Beltan mukaan pidätetyillä oli yllään sotilastyyppiset asusteet. Uutistoimiston mukaan sotilaat paljastuivat, koska nämä eivät "kuluttaneet alkoholia kuten tyypilliset venäläisturistit".

–  He eivät käyttäneet alkoholia tai käyneet viihdepaikoissa. He pitivät matalaa profiilia, jotta eivät olisi herättäneet huomiota, uutistoimisto maalaili artikkelissaan.

Valtionmedian mukaan pidätetyillä oli mukanaan myös Sudanin valuuttaa ja arabiankielistä tekstiä sisältävää paperia, mikä on herättänyt pohdintoja, että palkkasotilaat olisivat olleet matkalla Sudaniin. Lisäksi miehiltä löydettiin Venäjän passit, kondomeita ja dollareita.

Yksityisen, presidentti Vladimir Putinin liittolaisen pyörittämän Wagner-ryhmän on kerrottu toimivan Venäjän intressien eteen muun muassa Ukrainassa, Syyriassa ja Libyassa.

Valko-Venäjän turvallisuuskomission päällikkö Andrei Ravkov sanoi, että maassa olisi yhteensä noin 200 venäläistä palkkasotilasta, joita etsitään.

Venäjä kiistää

Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko vaati Venäjältä selvitystä siitä, miksi palkkasotilaat olivat tulleet maahan.

Venäjä taas on kiistänyt, että se olisi yrittänyt aiheuttaa epävakautta Valko-Venäjällä. Venäjän ulkoministeriön tiedottajan mukaan Valko-Venäjä on sen liittolainen ja väitteet ovat perättömiä.

Valko-Venäjällä järjestetään elokuussa presidentinvaalit, joissa maata itsevaltaisesti johtavan Lukashenkon uskotaan varmistavan kuudennen presidenttikautensa.

Turvallisuusviranomaisten mukaan turvatoimia kiristetään vaaleissa venäläisten sotilaiden pidätyksen vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Valko-Venäjän mukaan pidätetyt venäläiset palkkasotilaat suunnittelivat terroritekoja – maassa on viranomaisten mukaan noin 200 palkkasotilasta

Uusimmat

Ulkomaat

Beirutissa mielenosoittajat tunkeutuneet useisiin ministeriöihin – yksi poliisi kuollut mielenosoituksissa

Suomalaisasiantuntijat saapuivat sirpaleiseen Beirutiin, jossa levottomuudet ja koronavirus vaikeuttavat avustustyötä

Konflikti, jonka maailma unohti – Länsi-Saharan tilanne on yhä jumissa vuosikymmeniä siirtomaavallan päättymisen jälkeen

Intian onnettomuuskoneesta vuosi polttoainetta – "On ihme, ettei kone syttynyt tuleen"

Kiinassa pohditaan, miten Hongkongiin syntyvä valtatyhjiö täytetään – vaalien siirtoa vuodella on perusteltu koronaviruspandemialla, mutta se ei välttämättä ole oikea tai ainakaan ainoa syy

Libanonin pääministeri aikoo ehdottaa parlamenttivaalien aikaistamista –  yksi poliisi kuollut Beirutin mielenosoituksissa

Mauritius julisti hätätilan uhkaavan ympäristökatastrofin vuoksi – karille ajaneesta laivasta vuotaa tonneittain öljyä mereen, Ranska lähettää apua

Kiina haluaa "ennalta arvaamattoman" Trumpin häviävän vaalit, arvioi Yhdysvaltain tiedusteluviranomainen – Venäjä taas on ottanut tähtäimeensä demokraattien Bidenin

Matkustajakone suistui kiitotieltä ja katkesi kahtia Intiassa – ainakin 17 kuollut, kymmeniä loukkaantunut

Yhdysvallat asettaa pakotteita Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lamille –  katsoo Lamin heikentäneen Hongkongin autonomiaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.