Venäjä varoittaa ulkomaita puuttumasta Venezuelan tilanteeseen, "seuraisi vain laittomuuksia ja verenvuodatusta"

Venäjä varoittaa, että ulkomaiden ei pidä puuttua Venezuelan tilanteeseen. Venäjän mukaan siitä seuraisi vain laittomuuksia ja verenvuodatusta.

–  Katsomme, että yritys kaapata valta Venezuelassa rikkoo kansainvälistä oikeutta vastaan. (Presidentti Nicolas) Maduro on Venezuelan laillinen valtionpäämies, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi.

Venezuelan oppositiota edustava parlamentin puhemies Juan Guaido julistautui aiemmin virkaa toimittavaksi presidentiksi. Yhdysvallat, Kanada ja useat Latinalaisen Amerikan maat ovat antaneet hänelle tukensa.

–  Venezuelan kansa on rohkeasti puhunut (presidentti Nicolas) Maduroa ja hänen hallintoaan vastaan, Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoi.

EU vaatii Venezuelaan vapaita ja uskottavia vaaleja demokratian palauttamiseksi. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk tviittasi, että toisin kuin presidentti Madurolla, maan parlamentilla ja sen puhemiehellä on demokraattinen mandaatti Venezuelan kansalta.

Lähialueen maista Argentiina, Brasilia, Chile, Kolumbia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Paraguay ja Peru ovat ovat tunnustaneet Guaidon Venezuelan virkaa toimittavaksi presidentiksi.

Maduro vannoi vasta virkavalan toiselle kaudelle

Maduro valittiin toiselle presidenttikaudelle viime toukokuussa vaaleissa, joita oppositio boikotoi ja joita muun muassa Yhdysvallat ja EU pitivät vilpillisinä. Maduroa vastustava liike Venezuelassa voimistui sen jälkeen, kun tämä vannoi virkavalansa toiselle presidenttikaudelle kaksi viikkoa sitten.

Oppositio on syyttänyt Maduroa itsevaltaisuudesta ja valtaoikeuksien ylittämisestä perustuslain vastaisesti. Vuonna 2016 oppositio sai enemmistön maan parlamenttiin, mutta Madurolle lojaali korkein oikeus vei parlamentilta toimivallan seuraavana vuonna.

Eilen illalla pääkaupungissa Caracasissa puhkesi laajoja mielenosoituksia, ja Guaido julistautui virkaa toimittavaksi presidentiksi kymmenientuhansien hurraavien kannattajien edessä.

YK vetoaa vuoropuhelun puolesta

Maduro vastasi ilmoittamalla, että Venezuela katkaisee diplomaattisuhteet Yhdysvaltoihin. Maduron ilmoituksen jälkeen Guaido pyysi ulkomailta, etteivät ne sulkisi lähetystöjään Venezuelassa.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on vedonnut kriisin osapuoliin vuoropuhelun aloittamiseksi.

–  Toivomme, että vuoropuhelu on mahdollista ja että pystymme välttämään eskalaation, joka voisi johtaa katastrofiin Venezuelan kansan ja koko alueen kannalta, Guterres sanoi.

Maduron valtakaudella Venezuela on uponnut entistä syvemmälle talouskriisiin. YK:n mukaan noin 2,3 miljoonaa venezuelalaista on paennut maasta vuodesta 2015 lähtien.

–  Tilanne (Venezuelassa) on sydäntä särkevä. Tiedämme, että ihmiset näkevät nälkää eikä kyse ei ole vain yksittäisistä tapauksista, vaan ongelma on laaja, kertoi YK:n ruokaohjelman WFP:n johtaja David Beasley.