Venäjältä vakava varoitus länsimaille: "Arvaamattomia seurauksia"

Venäjä varoittaa länttä ryhtymästä "vaarallisiin" toimiin Syyriassa. Samaan aikaan länsimaat epäröivät mahdollisia Syyrian vastaisia iskuja.

Venäjä on kutsunut koolle YK:n turvallisuusneuvosto, joka käsittelee jälleen kerran tilannetta Syyriassa. Neuvoston kokouksessa yritetään purkaa pattitilannetta, joka on syntynyt Itä-Ghutaan tehdyn iskun jälkeen.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaatii turvallisuusneuvostoa toimimaan "vastuullisesti vaarallisessa tilanteessa". Hänen mukaansa kasvava jännitys suurvaltojen välillä voi johtaa sotilaallisen toiminnan täysimittaiseen laajenemiseen.

YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön mukaan yli 40 ihmistä sai surmansa Dumaan Itä-Ghutaan tehdyssä iskussa viime lauantaina. Silminnäkijöiden mukaan uhrien vammat ja oireet sopivat kemialliseen iskuun.

Länsi on syyttänyt iskusta Syyrian hallintoa, mutta Venäjä on tämän kiistänyt ja esittänyt toisenlaisia väitteitä. Esimerkiksi ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Venäjällä on kiistämättömiä todisteita siitä, että Syyrian kemiallinen isku oli ulkomaisten tiedustelupalveluiden lavastama. Lavrov ei kertonut, minkä maan turvallisuuspalvelua hän epäilee.

– Meillä on kiistämättömiä todisteita siitä, että tässä oli kyseessä lavastus. Sen takana on tietyn russofobisen kampanjan eturintamassa olevan valtion tiedustelupalvelu, Lavrov sanoi tiedotustilaisuudessa.

Yhdysvallat on uhannut kostaa Itä-Ghutaan tehdyn iskun. Lavrovin mukaan länsimaiden sekaantuminen tilanteeseen voisi johtaa uuteen pakolaisaaltoon Eurooppaan.

– Se voisi johtaa pakolaisaaltoihin Eurooppaan ja moniin muihin tapahtumiin, joita me emme tarvitse eivätkä eurooppalaiset naapurimmekaan. Ne voivat hyödyttää vain heitä, joita suojelee meri, Lavrov sanaili.

"Vaaralliset toimet voisivat aiheuttaa arvaamattomia seurauksia"

 

Venäjän presidentti Vladimir Putin on puolestaan varoittanut ranskalaista virkaveljeään Emanuel Macronia vaarallisista toimista Syyriassa. Presidentit keskustelivat puhelimessa tänään.

– Tärkeintä on pidättäytyä huonosti harkituista ja vaarallisista toimista, jotka olisivat YK:n peruskirjan vastaisia ja jotka voisivat aiheuttaa arvaamattomia seurauksia, kertoi Venäjän presidentinkanslia puhelun jälkeen.

Saman puhelinkeskustelun aikana Macron oli sanonut toivovansa, että vuoropuhelu Ranskan ja Venäjän välillä jatkuisi ja tehostuisi rauhan saamiseksi Syyriaan.

Eilen Macron sanoi, että hänellä on todiste siitä, että Syyrian hallinto käytti kemiallisia aseita Dumassa Itä-Ghutassa. Lisäksi hän sanoi Ranskan ryhtyvän vastatoimiin itselleen sopivana ajankohtana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.