Venäjä vastasi samalla mitalla Britannialle kiistassa ex-kaksoisagentin myrkytyksestä – karkottaa vuorostaan brittidiplomaatteja

Britannian ja Venäjän kiistely ex-kaksoisagentti Sergei Skripalin ja tämän tyttären murhayrityksestä jatkuu.

Tänään Venäjä ilmoitti odotetusti, että se aikoo karkottaa 23 Britannian diplomaattia ja sulkea Britannian kunniakonsulaatin Pietarissa. Diplomaateille on annettu viikko aikaa lähteä maasta.

Samalla Venäjä kielsi Britannian kulttuuria edistävän ja esittelevän British Councilin toiminnan maassa. Venäjän ulkoministeriön mukaan kyseessä on vastaus Britannian "provokatiivisiin toimiin ja perusteettomiin syytöksiin".

Aiemmin tällä viikolla Britannia ilmoitti karkottavansa 23 venäläistä diplomaattia. Britannia syyttää Venäjää Skripalin ja tämän tyttären myrkyttämisestä.

"Ei kiistaa Venäjän kansan kanssa"

Britannian ulkoministeriön mukaan Venäjän vastatoimet olivat odotettuja.

– Ottaen huomioon Venäjän aiemman käytöksen, odotimme tällaista vastausta, ulkoministeriö sanoi lausunnossaan. Ministeriö kertoi, että Britannian kansallisen turvallisuuden neuvosto kokoontuu alkuviikosta käsittelemään asiaa.

Britannia pitää selvänä, että Venäjä oli myrkyttämisen takana. Ulkoministeriön mukaan Venäjä on toiminut törkeästi kansainvälistä oikeutta sekä kemiallisten aseiden kieltosopimusta vastaan.

Diplomaattien karkotusten lisäksi Britannia on jäädyttänyt kaikki kahdenväliset tapaamiset Venäjän kanssa, eivätkä maan johto tai kuninkaalliset osallistu jalkapallon MM-kisoihin kesällä.

Ulkoministeriö korosti, ettei Britannialla ole kiistaa Venäjän kansan kanssa.

– Uskomme edelleen, ettei ole Britannian kansallisen edun mukaista katkaista kaikkea vuoropuhelua maidemme välillä, ministeriö sanoi.