Venäjällä ratsattu opposition toimistoja ja koteja yli 40 kaupungissa – taustalla Moskovan mielenosoitukset

Venäjällä ratsattiin torstaina kymmenittäin oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tukijoiden toimistoja ja koteja. Ratsioiden, joita Navalnyi kutsui "suurimmiksi nyky-Venäjän historiassa", syy oli oppositiojohtajan mukaan presidentti Vladimir Putinin puolueen Yhtenäisen Venäjän heikko tulos paikallisvaaleissa Moskovassa.

–  Putin suuttui ja polkee nyt jalkaansa (...) Mistä johtuu tällainen hysteria? Kaksi sanaa: älykäs äänestäminen, Navalnyi kirjoitti blogissaan.

Navalnyi oli kehottanut ihmisiä äänestämään vaaleissa taktisesti sen ehdokkaan puolesta, jolla oli parhaat mahdollisuudet päihittää Yhtenäisen Venäjän ehdokas. Navalnyi oli myös kutsumassa koolle Moskovassa nähtyjä poikkeuksellisen suuria mielenosoituksia vaalia edeltäneinä kuukausina.

Navalnyin kannattajien mukaan ratsioita tehtiin yli 200 kohteeseen yhteensä 41 kaupungissa aina Kaliningradista Vladivostokiin saakka.

Säätiötä epäillään rahanpesusta

Venäjän viranomaiset eivät ole vielä kommentoineet ratsioiden syytä. Navalnyin läheisen avustajan Leonid Volkovin mukaan ratsioita on perusteltu Navalnyin perustamaan säätiöön liittyvällä rahanpesututkinnalla. Säätiö tutkii Venäjän viranomaisten korruptiota.

Säätiö ottaa vastaan lahjoituksia, mutta viranomaisten mukaan sitä on käytetty rahanpesuun. Säätiön kautta on poliisin mukaan pesty ainakin 75 miljoonaa ruplaa (noin miljoona euroa).

Navalnyin edustajan Kira Jarmyshin mukaan ratsioiden ainoa tarkoitus on tehdä mahdollisimman paljon vahinkoa organisaatiolle.

– Tämä on uhkailua. Poliisi haluaa vain takavarikoida materiaalimme ja halvaannuttaa työmme, mutta me emme lopeta, Jarmysh uhosi.

–  Ainoa keino, jolla poliisivaltio pystyi vastaamaan joukkoprotesteihin, olivat joukkoratsiat, jatkoi säätiön asianajaja Aleksandr Golovatsh.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Tulipalo iranilaisessa ydinlaitoksessa aiheutti vakavaa vahinkoa tuotannolle – paloon liittyy epäilyjä räjähdyksestä ja ulkopuolisesta sabotaasista

Intiassa on nyt kolmanneksi eniten koronavirustartuntoja maailmassa

Ainakin neljäkymmentä ihmistä on kuollut rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa ja mutavyöryissä Japanissa – yli puolta miljoonaa kehotettu evakuoitumaan

Kroatian istuva pääministeri julisti konservatiivipuolueensa voiton parlamenttivaaleissa

Yhdysvalloissa koronatartuntojen kovasta lisääntymisestä syytetään liian nopeaa rajoitusten purkua – Texasissa sairaaloiden pelätään ylikuormittuvan

Israel teki ilmaiskuja Gazaan vastaiskuna kaistaleelta ammuttuun rakettituleen

Tyypillisiä puheita Trumpille, epätyypillisiä presidentille: Trump suuntasi itsenäisyyspäivän puheensa ydinkannattajilleen, vaikka perinteisesti niillä on pyritty yhdistämään kansaa, tutkija arvioi

Järjestö: Välimereltä pelastetut 180 siirtolaista voivat rantautua Sisiliaan

CNN: Klubilla Etelä-Carolinassa ammuttu – useita ihmisiä viety sairaalaan

Mies ajoi autolla päin mielenosoittajia Seattlessa – yksi ihminen kuoli ja toinen loukkaantui vakavasti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.