Venäjän Turkin-suurlähettilään ampuja oli turkkilaispoliisi

Turkkilainen poliisi ampui Venäjän Turkin-suurlähettilään Andrei Karlovin Ankarassa maanantaina. Karlov kuoli vammoihinsa sairaalassa. Venäjä kuvaili tapahtumaa terroriteoksi.

Turkin sisäministeri Suleyman Soylun mukaan surma oli terrori-isku Venäjän ja Turkin suhteita vastaan.

Ampujan kerrotaan huutaneen "Aleppo", "Kosto", "Älkää unohtako Aleppoa! Älkää unohtako Syyriaa!" ja "Allahu akbar (Jumala on suuri)". Turkin yleisradioyhtiön NTV:n mukaan tekijä surmattiin poliisioperaatiossa tapahtumapaikalla.

Suurlähettilään kuoleman jälkeen Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan soitti Venäjän presidentille Vladimir Putinille.

– Presidentti on kertonut puhelimessa Venäjän presidentille Vladimir Putinille tämäniltaisesta hyökkäyksestä, sanoi Erdoganin tiedottaja lausunnossa.

Ennen hyökkäystä Turkissa on ollut päiväkausia mielenosoituksia, joissa on vastustettu Venäjän roolia Syyriassa. Protestoijat katsovat Venäjän olevan vastuussa ihmisoikeusloukkauksista Aleppossa.

Suurlähettilään surma tapahtui vain vuorokautta aiemmin kun Turkin, Venäjän ja Iranin ulkoministerien on määrä neuvotella Moskovassa Syyrian sodasta.

Pukumies ampui lähettilään kylmäverisesti

Ampuminen tapahtui valokuvanäyttelyn avajaisissa, jossa Karlov oli puhumassa. Näyttelyhalli sijaitsee Cankayan alueella, missä on monien maiden, myös Venäjän, suurlähetystöjä.

– Kun suurlähettiläs piti puhetta, pitkä pukuun pukeutunut mies laukaisi aseen ensin ilmaan ja tähtäsi sen jälkeen suurlähettilästä. Hän sanoi jotain Alepposta ja kostosta ja käski siviilien poistua huoneesta. Ihmisten paetessa hän ampui uudelleen, kertoi tapahtumapaikalla ollut Hürriyet-lehden toimittaja Hasim Kilic uutistoimisto AFP:lle.

Turkki ja Venäjä ovat olleet Syyrian sodassa vastakkaisilla puolilla, kun Turkki on tukenut kapinallisia ja Venäjä Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia.

Maiden väliset suhteet ovat kuitenkin viime aikoina lämmenneet. Esimerkiksi Venäjän ja Turkin välittämä sopimus on auttanut ihmisten evakuointia Alepposta. Aiemmin maanantaina Turkin ulkoministeriön virkamies kiisti, että Turkki olisi käynyt Venäjän kanssa salaista kauppaa Syyrian tulevaisuudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Trump tuomitsee Venäjän Turkin-suurlähettilään ampumisen