Britannian ulkoministeri: "Putin teki päätöksen murhayrityksestä"

Venäjän ja Britannian riita venäläisen ex-kaksoisagentti Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä murhayrityksestä kiihtyy. Perjantaina Venäjä ilmoitti vastatoimistaan Britannian päätökseen karkottaa venäläisdiplomaatteja maasta. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi, että Venäjä karkottaa puolestaan brittidiplomaatteja. Lavrov ei kertonut vielä karkotettavien diplomaattien määrää tai muita yksityiskohtia suunnitelluista karkotuksista.

Britannia ilmoitti keskiviikkona karkottavansa 23 venäläisdiplomaattia Skripalin murhayrityksen takia.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin edustaja Dmitri Peskov toisti Venäjän näkemyksen siitä, että Britannia ei ole esittänyt minkäänlaisia todisteita Venäjän syyllisyydestä murhayritykseen.

– Ennemmin tai myöhemmin Britannian täytyy esittää jonkinlaista kouriintuntuvaa todistusaineistoa. Ennemmin tai myöhemmin meidän täytyy siirtyä perusteltuihin syytteisiin, ei vain vihjailuihin. Emme ole vielä nähneet sitä, Peskov sanoi.

 

"Putin teki päätöksen hermomyrkyn käyttämisestä Britanniassa"

 

Britannian ulkoministeri Boris Johnson korosti puolestaan perjantaina, että Britannia ei ole Skripalin tapauksen takia napit vastakkain Venäjän kansan kanssa vaan pikemminkin presidentti Putinin kanssa. Johnson sanoi uskovansa, että Putin on henkilökohtaisesti päättänyt hyökkäyksestä Skripalia vastaan.

– Meistä on ylivoimaisen todennäköistä, että oli Putinin päätös määrätä hermomyrkyn käytöstä Britanniassa, Johnson sanoi.

Peskov vastasi Johnsonin lausuntoon, että se oli shokeeraava ja anteeksiantamaton.

– Venäjällä ei ole mitään tekemistä tämän tarinan kanssa, Peskov sanoi.

Useat maat ovat kuitenkin todenneet, että ne uskovat Venäjän olevan murhayrityksen takana.

 

Myrkky matkatavaroissa Britanniaan?

 

Britannian viranomaiset tutkivat jo aiemmin Skripalien myrkytystä ja perjantaina Venäjä ilmoitti, että myös se aloittaa tutkinnan tytär Julija Skripalin murhayrityksestä. Hänen isäänsä ei mainittu asiasta kertoneessa lausunnossa. Venäjän mukaan se voi tehdä tutkinnassa tarvittaessa yhteistyötä brittiviranomaisten kanssa.

Brittiläiset tiedusteluelimet epäilevät, että Skripalin ja hänen tyttärensä saama hermomyrkky tuli Moskovasta Britanniaan matkatavaroissa. Asiasta kertoo brittilehti The Telegraph.

Tiedusteluelimet epäilevät, että Novitshok-hermomyrkky päätyi 33-vuotiaan Julija Skripalin matkatavaroihin esimerkiksi jossakin vaatekappaleessa, kosmetiikkatuotteessa tai perillä Britanniassa avatussa lahjapaketissa.

Julija Skripal oli lentänyt Moskovasta Britanniaan lauantaina 3. maaliskuuta eli päivää ennen myrkytyksiä. Tiedusteluviranomaiset epäilevät, että myrkyttäjät olivat murtautuneet Julija Skripalin asuntoon Moskovassa ennen hänen lähtöään Britanniaan ja laittaneet hermomyrkyn hänen matkatavaroihinsa.

Venäjän tiedustelupalvelun entinen eversti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä yritettiin murhata Salisburyssa Etelä-Englannissa maaliskuun 4. päivä Novitshok-hermomyrkyllä, jota on valmistettu Venäjällä sotilaskäyttöön.

Skripal ja hänen tyttärensä ovat edelleen kriittisessä tilassa sairaalahoidossa Britanniassa.

Tämä tiedetään entisen kaksoisagentin myrkyttämisestä Britanniassa