Venäjän pääministeri Facebookissa: Uudet pakotteet aloittivat kauppasodan

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hyväksymillä uusilla Venäjä-pakotteilla on seurauksia, linjaa Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev Facebookissa. Hänen mukaansa uusien pakotteiden myötä voidaan lakata toivomasta, että Venäjän ja Yhdysvaltain välit paranisivat. Medvedevin mukaan uudet pakotteet tarkoittavat sitä, että Venäjälle on julistettu täysimittainen kauppasota.

Hänen mukaansa Trumpin hallinto on näyttänyt täydellistä heikkoutta luovuttamalla toimeenpanovallan kongressille.

– Tämä muuttaa valta-asetelmia Yhdysvaltain poliittisissa piireissä, pääministeri linjaa.

Hänen mukaansa Trumpia on vedetty täydellisesti nenästä. Medvedev kirjoittaa, ettei Trump voinut olla hyväksymättä pakotteita, vaikka ei olekaan niihin tyytyväinen. Hänen mukaansa Venäjän-vastainen politiikka on nykyään avainasemassa Yhdysvaltain ulko- ja sisäpolitiikassa. Hän kirjoittaa, että pakotteet vaikuttavat vuosikymmeniä eteenpäin ellei "ihmeitä tapahdu".

Pääministerin näkemyksen mukaan Yhdysvaltojen ja Venäjän välit ovat tulevaisuudessa todella jännitteiset riippumatta kongressin koostumuksesta tai siitä, kuka on presidentti.

 

Trump kritisoi lakipakettia allekirjoittaessaan sitä

Trump hyväksyi keskiviikkona uudet pakotteet Venäjää, Irania ja Pohjois-Koreaa vastaan. Trump hyväksyi lakipaketin vastahakoisesti ja kutsui heti tuoreeltaan uusia pakotteita virheellisiksi.

– Kiirehtiessään (pakote)lainsäädäntöä kongressi hyväksyi myös joukon säädöksiä, jotka ovat selvästi perustuslain vastaisia, Trump sanoi allekirjoituksen jälkeen antamassaan lausunnossa.

Yhdysvaltain edustajainhuone ja senaatti hyväksyivät lakipaketin selvin äänin viime viikolla. Senaatti hyväksyi paketin äänin 98–2, edustajainhuone äänin 419–3. Paketti myös rajaa presidentin valtaa tehdä yksinään päätöksiä Venäjä-pakotteiden helpottamisesta. Trumpin mielestä presidentin vallan rajaaminen rikkoo perustuslakia, koska se rajoittaa presidentin mahdollisuuksia ulkopolitiikan johtamiseen.