Venäjän vastatoimi pakotteille: Yhdysvaltojen täytyy karsia diplomaattikuntaansa Venäjällä

Venäjä haluaa Yhdysvaltojen vähentävän Moskovan-suurlähetystön ja Venäjällä sijaitsevien konsulaattien henkilökuntaa. Kyseessä on vastatoimi Yhdysvaltojen senaatin hyväksymille Venäjä-pakotteille.

Venäjän ulkoministeriö vaatii, että Yhdysvalloilla on Venäjän-lähetystöissään ja -konsulaateissaan yhtä paljon henkilökuntaa kuin Venäjällä Yhdysvalloissa. Henkilökunnan määrää pitäisi vähentää 455 työntekijään.

Lisäksi Venäjä kieltää amerikkalaisilta heille luovutetun varastotilan sekä Moskovassa sijaitsevan loma-asunnon käytön.

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi pakotteet Venäjää, Irania ja Pohjois-Koreaa vastaan viime yönä Suomen aikaa. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ei tosin ole vielä allekirjoittanut pakotteita koskevaa lakiesitystä. Vielä ei ole selvää, allekirjoittaako Trump lain.

Trump voi käyttää veto-oikeuttaan lakipaketissa, mutta vahva äänestystulos sekä edustajainhuoneessa että senaatissa kertoo kongressin olevan valmis kumoamaan presidentin veton. Trumpin allekirjoitus kuitenkin kiristäisi Yhdysvaltain suhteita Venäjään.

Yhdysvaltojen Venäjän-suurlähetystöstä kerrottiin, että suurlähettiläs John Tefft on Venäjän päätökseen pettynyt. Lähetystö ei kommentoinut Yhdysvaltain Venäjällä toimivien diplomaattien ja muun henkilökunnan määrää.

 

"Sisäpolitiikan panttivanki"

 

Savonlinnassa eilen vieraillut presidentti Vladimir Putin arvosteli kovin sanoin Yhdysvaltain pakotepolitiikkaa. Ulkoministeriö toisti tiedotteessaan Putinin ajatuksia.

– Pakotteita koskevan uuden lain hyväksyminen osoittaa selvästi, että Venäjä-suhteet ovat joutuneet Yhdysvaltojen sisäpoliittisen taistelun panttivangiksi, tiedotteessa todetaan.

Venäjä on useasti ilmaissut tuohtumuksensa myös siitä, että Yhdysvallat kielsi presidentti Barack Obaman johdolla joulukuussa sen diplomaateilta pääsyn kahteen venäläisten toimipaikkaan. Yhdysvallat myös karkotti tuolloin 35 venäläistä diplomaattia.

Putin ei tuolloin ryhtynyt vastatoimiin vaan ilmoitti odottavansa, että Trump pääsee Valkoiseen taloon.

Myös Euroopassa on pelätty Yhdysvaltojen uusien pakotteiden aiheuttamia taloudellisia seuraamuksia. Euroopan unioni on ilmaissut huolensa, sillä EU:n mukaan uusilla pakotteilla saattaa olla vaikutusta Euroopan energiansaantiin.