Videokohun ryvettämät oikeistopopulistit häipyvät hallituksesta Itävallassa

Itävallassa liittokansleri Sebastian Kurz on erottanut sisäministeri Herbert Kicklin. Päätös ei miellyttänyt Kurzin hallituskumppaneita vapauspuolueessa, ja muut puolueen ministerit ilmoittivat heti jättävänsä pestinsä Kurzin julkistettua päätöksensä.

Kurz kertoi lehdistötilaisuudessa maanantaina, että Kicklin olisi pitänyt itse erota, jotta vapauspuolue FPÖ:n toimista voidaan tehdä perusteellinen ja läpinäkyvä tutkinta. Kickl ei kuitenkaan ole suostunut eroamaan, joten liittokansleri päätti esittää sisäministerin erottamista presidentille.

Itävallan hallituskriisi alkoi, kun koalition kakkospuolue FPÖ:n johtaja Heinz-Christian Strachesta tuli julkisuuteen video, joka paljasti hänen olevan valmis ottamaan lahjuksia venäläisen oligarkin sukulaisena esiintyneeltä naiselta. Strache joutui eroamaan ja kansanpuolue ÖVP:tä edustava Kurz totesi, ettei hallitusyhteistyö vapauspuolueen kanssa voi enää jatkua.

Kickl päätyi Kurzin mustalle listalle, koska hän oli mahdollisten lahjoitusten aikaan puolueen johdossa. Kurz on huomauttanut, ettei Kickl voi tehdä itse itsestään tutkintaa.

Joukkoero oli ennalta tiedossa

Kurzin päätös hankkiutua sisäministeristä eroon ei tullut yllätyksenä, sillä hän spekuloi Kicklin erottamisella jo aiemmin. Sisäministeri on yksi vapauspuolueen johtohahmoista, ja koska hän oli FPÖ:n johdossa mahdollisten poliittisten lahjoitusten aikaan, Kurz haluaa hänet pois hallituksesta.

Kickl on aiemminkin ollut skandaalien keskiössä. Viime vuonna hän määräsi ratsioita Itävallan tiedustelupalveluun, mikä herätti pelkoja mahdollisista tietovuodoista Venäjälle.

Vapauspuolueen johto kertoi jo ennalta muidenkin ministereiden olevan valmiita eroamaan, jos Kickl pannaan pihalle. Muun muassa ulko- ja puolustusministeri ovat FPÖ:stä.

Kurz oli varautunut joukkopakoon.

–  Oletan, että näin tapahtuu, hän sanoi ilmoittaessaan Kicklin erottamisesta.

–  Jos näin käy, vapautuvat paikat täytetään vaaleihin asti asiantuntijoilla ja kokeneilla virkamiehillä.

Skandaali tuo joka tapauksessa Itävaltaan ennenaikaiset vaalit, jotka liittopresidentti Alexander Van der Bellen haluaa järjestettävän syyskuussa.

Viikonloppuna tuhannet osoittivat mieltään hallitusta vastaan pääkaupungissa Wienissä.

Venäjä korostaa ulkopuolisuuttaan

Venäjä sanoutui maanantaina irti korruptioskandaalista. Strache ehdotti videolla venäläisen oligarkin sukulaisena esiintyneelle naiselle arvokkaiden valtion sopimusten junailua vastalahjaksi venäläisille, jos he sijoittavat Itävaltaan. Venäläishallinto korosti, ettei maa pysty ottamaan asiaan mitään kantaa.

–  Tällä tapahtumalla ei ole eikä voisi olla mitään tekemistä meidän kanssamme, kommentoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov.

Peskov korosti, ettei tiedä, onko nainen edes Venäjän kansalainen tai etnisesti venäläinen.

Videolla nimeltä mainittu oligarkki Igor Makarov kommentoi Forbes-lehden venäjänkieliselle versiolle, ettei hän tunne videon naista.