Viking Sky -aluksen matkustajista 13 on yhä sairaalassa, ainakin yhden tila vakava – alus pääsi satamaan alkuillasta

Norjassa eilen merihätään joutuneen Viking Sky -aluksen matkustajista 13 on edelleen sairaalahoidossa. Heistä ainakin yhden tila on yhä vakava.

Norjan uutistoimisto NTB:n mukaan kaikkiaan 25 ihmistä on tarvinnut sairaalahoitoa. Useat loukkaantuneista ovat iäkkäitä – vanhin on tiettävästi yli 90-vuotias.

Aluksella oli lähes 1  400 matkustajaa ja miehistön jäsentä, kun siihen tuli moottorivika ja se joutui merihätään kovassa aallokossa eilen iltapäivällä. Osa matkustajista evakuoitiin eilisen ja tämän päivän aikana, mutta aluksella oli yhä yli 900 ihmistä, kun se saapui Molden satamaan Etelä-Norjassa tänään alkuillasta.

Satamaan kokoontunut väkijoukko otti aluksen vastaan aplodein. Matkustajat puolestaan olivat kerääntyneet heiluttamaan laivan kannelle ja parvekkeille. Sanomalehti Aftenpostenin mukaan alukselta myös huudettiin "Kiitos, Norja!" juuri ennen kuin se saapui laituriin.

Suurin osa matkustajista Yhdysvalloista ja Britanniasta

Matkustajista suurin osa on Yhdysvaltojen ja Britannian kansalaisia, ja maiden lähetystöjen edustajat olivat heitä satamassa vastassa. Viranomaisten mukaan suurin osa matkustajista aikoo pysyä laivassa siihen asti, kunnes he pääsevät kotimatkalle.

Aluksen omistava Viking Ocean Cruises on kertonut, että matkustajat lennätetään kotimaihinsa. Osa heistä lähtee Norjasta jo tänään.

Alkuperäisen matkasuunnitelman mukaan Tromssasta Pohjois-Norjasta matkaan lähteneen aluksen piti saapua Stavangeriin Etelä-Norjassa tänään.

Myös merihätään joutuneen rahtilaivan miehistö evakuoitiin

Norjan viranomaisten mukaan merihädässä oli ainekset vakavaan onnettomuuteen. Tilannetta vaikeutti se, että myös rahtilaiva joutui merihätään samalla alueella eilen.

–  Samaan aikaan samalla alueella oli kaksi vakavaa tehtävää. Aallot olivat pahimmillaan 12–15 metriä korkeita ja tuuli myrskylukemissa, kertoi poliisipäällikkö Hans Vik tiedotustilaisuudessa iltapäivällä.

Norjalaismedian mukaan myös merihätään joutuneen Hagland Captain -nimisen rahtilaivan yhdeksänhenkinen miehistö saatiin evakuoitua. Miehistön jäsenet ovat kotoisin Norjasta, Puolasta ja Filippiineiltä.

Rahtialus on ankkuroituna merelle, ja se on määrä hinata satamaan olosuhteiden salliessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Norjan viranomaiset: Ennakkotietojen mukaan Viking Skyn olisi pitänyt selvitä myrskysäästä

Pulaan joutunut Viking Sky on uusi alus