Vuosi vaihtui maailmalla näyttävien ilotulitusten säestämänä

Raketit ovat paukkuneet ja ihmismassat olleet liikkellä, kun uusi vuosi on otettu vastaan eri puolilla maailmaa.

Euroopassa vuodenvaihteen juhlinnassa oli havaittavissa yhteyttä vuonna 2018 kuohuttaneisiin tapahtumiin. Esimerkiksi Pariisissa Champs-Elysees-kadulla järjestettyjen ilotulituksen ja valoshow'n teema oli tänä vuonna veljeys.

Valtakatu Champs-Elysees on muistuttanut lähiaikoina välillä sotatannerta, kun presidentti Emmanuel Macronia vastustavat keltaliivit ovat osoittaneet siellä mieltään. Keltaliivit olivat sankoin joukoin liikkeellä myös uudenvuodenaattona.

Presidentti Macron myönsi televisioidussa puheessaan, että Ranskan hallitus "pystyy parempaan" auttaakseen kansalaisia, jotka ovat tyytymättömiä kasvaviin elinkustannuksiin.

Britannian pääkaupungissa Lontoossa haluttiin juhlia brexit-prosessista huolimatta suhdetta muuhun Eurooppaan. Lontoon pormestarin Sadiq Khanin mukaan kaupungin ilotulituksen oli määrä osoittaa, että Lontoo säilyy avoimena ja ulospäin suuntautuneena myös brexitin jälkeen.

Kerrostaloturma varjosti Venäjän juhlia

Venäjällä vuodenvaihteen juhlinta käynnistyi aikavyöhyke kerrallaan kaukoidästä alkaen. Moskovan puistoissa oli tarjolla konsertteja, ja yli tuhat avoinna ollutta kaupungin luistelurataa houkutteli juhlijoita jäälle. Juhlintaa varjosti Magnitogorskissa sattunut onnettomuus, jossa kerrostalo romahti osittain. Useita ihmisiä kuoli ja kymmeniä oli kateissa onnettomuuden seurauksena.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kehotti uudenvuodenpuheessaan ihmisiä yhteistyöhön, jotta kaikkien venäläisten hyvinvointia ja elämänlaatua pystytään parantamaan.

Australian suurimmassa kaupungissa Sydneyssä vuosi räjähti käyntiin maailmankuululla ilotulituksella, jossa ei tänäkään vuonna paukuissa säästelty.

Sydneyn sataman edustalle ja puistoihin oli saapunut yli 1,5 miljoonaa ihmistä seuraamaan ilotulitusta, joka kesti 12 minuuttia. Koska vuosi 2019 on omistettu alkuperäiskansojen kielille, Australian aboriginaalien perintöä juhlittiin muun muassa heijastamalla siitä kertovia animaatioita sillan pylväisiin.

Indonesian pääkaupungissa Jakartassa 500 parin uudenvuoden juhlintaan kuuluivat yhteishäät, joiden järjestämisestä vastasi maan hallitus. Sen sijaan ilotulitus Jakartassa oli peruttu joulun alla tapahtuneen tsunamin takia.

Jakartan lähellä sijaitsevassa Banten maakunnassa peruttiin uudenvuoden juhlallisuudet niin ikään tsunamin takia. Tsunami iski juuri sen alueelle 22. joulukuuta. Siinä kuoli yli 400 ihmistä.

Dubain naapuri yritti ennätysten kirjaan

Hongkongissa kymmenen minuuttia kestänyttä ilotulitusta oli saapunut seuraamaan satojatuhansia ihmisiä. Ohjelmaan kuului muun muassa Auld Lang Syne -laulu, joka esitettiin englanniksi, kantoninkiinaksi ja mandariinikiinaksi.

Dubaissa raketit värittivät taivasta maailman korkeimman rakennuksen Burj Khalifan yläpuolella. Dubain naapurissa Ras al-Khaimassa yritettiin päästä Guinnessin ennätysten kirjaan maailman pisimmällä ilotulituksella.

Japanissa väki pakkautui temppeleihin ottamaan vastaan uutta vuotta. Kiinnostusta herätti myös nyrkkeilijälegenda Floyd Mayweatherin ja japanilaisen potkunyrkkeilijä Tenshin Nasukawan kohtaaminen kehässä aattoiltana. Mayweather ehti lyödä Nasukawan kolmesti lattiaan ennen kuin vastustajan valmentaja keskeytti epätasaisen ottelun ensimmäisessä erässä parin minuutin kamppailun jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Yhdysvaltojen suurin partiojärjestö hakeutuu konkurssiin hyväksikäyttökorvausten takia – yli 12  000 nuoren epäillään joutuneen seksuaalisesti hyväksikäytetyksi

Valamiehistö punnitsee nyt Hollywoodin jättiläistä vastaan esitetyt seksuaalirikossyytteet

Guardian: Britannia evakuoi kansalaisiaan koronaviruksen piinaamalta risteilyalukselta – brittimatkustajat ehtivät jo hermostua maansa hallitukselle

Britanniassa pääministerin kanslian neuvonantaja erosi väitettyjen kohukommenttiensa takia

Kiinassa kuolee yhä ihmisiä koronaan – uusia viruskuolemia vähemmän kuin yhtenäkään päivänä tässä kuussa

Uusi tietovuoto paljastaa, että Kiinassa uiguurimuslimin pidätykseen riittää pitkä parta

Amazon-miljardööri Jeff Bezos lahjoittaa ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun 10 miljardia dollaria

EU sopi toimista, joilla pyritään estämään aseiden toimittamista Libyaan – vielä ei ole tiedossa, milloin ensimmäiset alukset ryhtyvät toimiin uuden mandaatin alla

Kiina pyytää koronavirustartunnasta parantuneita luovuttamaan verta – kiinalaisviranomaisten mukaan plasma auttaa sairaiden hoidossa

Britanniassa ja Ranskassa paikataan Dennis-talvimyrskyn tuhoja – tie- ja raideliikenne takkuaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.