WHO aloittaa uudelleen keskeytyksissä olleet kokeet hydroksiklorokiinillä

Maailman terveysjärjestö WHO kertoi keskiviikkona, että se aloittaa uudelleen kokeet hydroksiklorokiinin käytöstä koronaviruksen hoidossa. WHO ilmoitti viime viikolla keskeyttävänsä kokeet.

Syy kokeiden keskeyttämiseen oli turvallisuustarkistusten tekeminen. Tarkistukset on nyt terveysjärjestön ilmoituksen mukaan tehty ja kokeita voidaan jatkaa. Yli 3  500 ihmistä 35 maasta on mukana tutkimuksessa.

WHO:n päätöstä pysäyttää lääketestit viime viikolla edelsi lääketieteellisessä julkaisussa Lancetissa julkaistu tutkimus, joka käsitteli malarialääkkeinä ja muun muassa reuman hoidossa käytettyjä klorokiinia ja hydroksiklorokiinia. Tutkimuksessa selvisi, että kumpikin lääke voi aiheuttaa mahdollisesti vakavia sivuoireita ja jopa lisätä potilaiden todennäköisyyttä kuolla.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on kertonut aiemmin käyttävänsä hydroksiklorokiiniä koronaviruksen ennaltaehkäisyyn. Myös Brasilian terveysministeri on suositellut hydroksiklorokiinin ja klorokiinin käyttämistä jopa lievien koronavirustapausten hoitamisessa.

WHO huolissaan Keski- ja Etelä-Amerikan tilanteesta

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kertoi keskiviikon tiedotustilaisuudessa, että hän on erittäin huolissaan koronavirustilanteesta Keski- ja Etelä-Amerikassa. Hän nosti esiin erityisesti Karibialla sijaitsevan Haitin tilanteen, sillä koronavirus on levinnyt viime aikoina nopeasti yhdessä maailman köyhimmistä valtioista.

11 miljoonan asukkaan Haitissa on tähän mennessä varmistettu noin 2  500 koronavirustartuntaa. Worldometers-sivuston mukaan maassa on tähän mennessä raportoitu 48 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Haitissa koettiin kymmenen vuotta sitten vakava luonnonkatastrofi, kun voimakkuudeltaan 7,0 maanjäristys johti lähes 220  000 ihmisen kuolemaan.

WHO:n mukaan Amerikan mantereella lähes kolme miljoonaa ihmistä on saanut koronavirustartunnan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ruotsin valtionepidemiologi Tegnell veti sanojaan takaisin – uskoo valittuun koronastrategiaan

THL: Eilisen jälkeen yksi uusi koronaan liittyvä kuolemantapaus – uusien tartuntojen määrät laskeneet merkittävästi jo kuukauden ajan

Uusimmat

Ulkomaat

Odotettua suurempi joukko hongkongilaisia uskaltautui äänestämään demokratiamielisen opposition esivaaleissa – ministeri varoitti etukäteen mahdollisesta lainvastaisuudesta

Trumpin lievennys Roger Stonen tuomioon saa kritiikkiä myös republikaaneilta – Mueller puolusti tutkintaansa Valkoisen talon syytöksiltä

Yhdysvalloissa jälleen uusi synkkä ennätys: Yli 66  500 uutta koronatartuntaa

Bloomberg: Hajamielisyys aiheutti ketjureaktion, joka johti ukrainalaiskoneen alasampumiseen Iranissa tammikuussa

Puolassa järjestetään presidentinvaalin toinen kierros – luvassa tiukka kisa

Trump taipui paineen alla: Presidentti nähtiin ensimmäistä kertaa julkisuudessa suojamaski kasvoillaan

Bollywood-legenda Amitabh Bachchan joutunut sairaalaan koronatartunnan vuoksi – Intiassa on todettu tartuntoja kolmanneksi eniten maailmassa

Asemiehet hyökkäsivät kirkkoon Etelä-Afrikassa – ainakin viisi kuoli

Venäjän Habarovskissa tuhannet mielenosoittajat marssivat suositun kuvernöörin pidätyksen takia

Bosnian muslimit muistavat 25 vuotta sitten tapahtunutta Srebrenican joukkomurhaa – "Isä lähti käymään metsässä eikä palannut koskaan"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.