WP: Trump toimi vastoin neuvonantajiensa ohjeita onnitellessaan Putinia

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump toimi vastoin kansallisen turvallisuuden neuvonantajiensa ohjeita onnitellessaan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia vaalivoitosta, kertoo Washington Post.

Neuvonantajat olivat lehden mukaan erityisesti varoittaneet presidenttiä esittämästä onnitteluja keskustellessaan Putinin kanssa puhelimessa, lähteet kertovat lehdelle.

Lähteiden mukaan Trumpille keskustelua varten koostetussa muistiossa muun muassa luki kapitaalikirjaimin "ÄLÄ ONNITTELE".

Trump ei myöskään noudattanut neuvoa, jonka mukaan hänen olisi pitänyt tuomita puhelun aikana venäläisen entisen kaksoisagentin Sergei Skripalin myrkytys Britanniassa. Sekä Britannia että Yhdysvallat pitävät Venäjää syyllisenä vahvalla hermomyrkyllä toteutettuun myrkytykseen.

Trump keskusteli uudelle kaudelle valitun Putinin kanssa tiistaina puhelimitse. Valkoinen talo onnitteli Putinia jo maanantaina, mutta Trump ei tuolloin lähettänyt omia onnittelujaan.

Trump kertoi tiistaina Putinin kanssa käymänsä puhelun jälkeen aikovansa tavata Putinin lähitulevaisuudessa.

Venäjän mukaan johtajien keskustelussa puututtiin myös muun muassa kilpavarustelun rajoittamiseen, Korean niemimaan jännitteisiin sekä Ukrainan ja Syyrian kriiseihin.

 

Kritiikkiä lepsusta otteesta Venäjään

 

Trumpin esittämät onnittelut ovat herättäneet Yhdysvalloissa kritiikkiä siitä, että presidentti suhtautuu lepsusti kilpailevaan suurvaltaan, jota tutkitaan Yhdysvaltain vaaleihin sekaantumisesta. Kriitikot ovat myös muistuttaneet, että Venäjän vaaleja on syytetty vilpillisiksi.

Venäläisen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kannattajat ja vaaleja tarkkaileva kansalaisjärjestö Golos ovat ilmoittaneet havainneensa vaaleissa useita epäselvyyksiä. Kertomusten ja videomateriaalin mukaan vaalitarkkailijoita häirittiin paikoittain ja eri puolilla maata uurniin sullottiin tukuittain äänestyslippuja.

Euroopan turvallisuus- ja yhteisöjärjestön Etyjin vaalitarkkailijoiden mukaan presidentinvaalit oli järjestetty "tehokkaasti ja avoimesti", mutta demokraattisten vaalien perusajatus jäi kuitenkin toteutumatta, ja vaaleista puuttui aito kilpailu.