Washington Post: Trump lörpötteli venäläisille huippusalaisia tietoja

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump paljasti huippusalaisia tietoja Venäjän ulkoministerille ja suurlähettiläälle tavatessaan nämä Valkoisessa talossa viime viikolla. Asiasta kertoo Washington Post nimettömiin lähteisiin nojaten.

Lehden lähteiden mukaan Trump kertoi venäläisille asioita, jotka Yhdysvallat oli pitänyt salassa jopa läheisiltä liittolaisiltaan ja useimmilta Yhdysvaltojen omassa hallinnossa työskenteleviltä.

Kyse oli Isisiin liittyvistä tiedoista, jotka oli saatu osana tiedonvaihtoyhteistyötä Isisin sisäpiiriä tuntevan liittolaisen kanssa. Tiedot hankkinut taho ei ollut antanut lupaa jakaa niitä venäläisten kanssa, ja Washington Postille puhuneet virkamiehet pelkäävät, että yhteistyö tärkeän Isis-lähteen kanssa voi olla vaarassa Trumpin puheiden vuoksi.

Erityisen ongelmallisena he pitävät sitä, että Trump mainitsi paikkakunnan, johon puheena ollut Isisin terrori-iskusuunnitelma liittyi. He pelkäävät, että venäläiset pystyvät paikkakuntatiedon perusteella selvittämään, keneltä liittolaiselta Yhdysvallat oli tietonsa saanut.

Samalla lähteellä saattaa olla mahdollisuus toimittaa Yhdysvalloille tietoja venäläisten toimista Syyriassa, joten Venäjä voi kokea etujensa mukaiseksi yrittää tunnistaa lähteen tuhotakseen sen ja Yhdysvaltojen yhteistyön.

Useimmat Yhdysvaltojen hallinnossa työskentelevät syyllistyisivät rikokseen, jos he paljastaisivat tällaisia tietoja Venäjälle. Presidentillä on kuitenkin hyvin laajat valtuudet kertoa eteenpäin luottamuksellisia tietoja, joten Trump ei todennäköisesti rikkonut lakia.

 

Kehuskelua "mahtavasta" tiedustelutiedosta

 

Trump tapasi Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin ja Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettilään Sergei Kisljakin virkahuoneessaan vain päivää sen jälkeen, kun hän oli erottanut Trumpin vaalikampanjan venäläiskytköksiä tutkivan liittovaltion poliisin FBI:n johtajan James Comeyn. Lähteiden mukaan hän kertoi tuolloin Lavroville ja Kisljakille huippusalaisia yksityiskohtia terrori-iskujen uhasta, joka liittyy kannettavien tietokoneiden käyttöön lentokoneessa.

Erään lähteen mukaan Trump vaikutti kertoneen asiasta kehuskellakseen venäläisille tiedoillaan.

–  Minä saan mahtavaa tiedustelutietoa. Mahtavat ihmiset kertovat minulle mahtavaa tiedustelutietoa päivittäin, hän sanoi.

Tapaamisessa mukana ollut kansallisen turvallisuuden neuvonantaja H. R. McMaster kiistää, että Trump olisi keskustellut tiedustelulähteistä tai tiedonkeruumetodeista tai sotilasoperaatioista, jotka eivät olisi olleet jo julkisesti tiedossa. Kun hänen lausettaan tutkii tarkasti voi huomata, ettei hän itse asiassa kiistä Washington Postin lähteiden kertomia tietoja.

 

Valkoinen talo kiistää lipsautukset

 

Washington Postin jutun julkaisun jälkeen Valkoinen talo on pyrkinyt suitsimaan väitteitä Trumpin lipsautuksista.

Tapaamiseen venäläisten kanssa osallistunut Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson julkaisi lausunnon, jossa kertoi, että tapaamisessa keskusteltiin muun muassa terrorismin torjunnasta, mutta ei yksityiskohtaisesti tietolähteistä, tiedustelumetodeista tai sotilasoperaatioista.

McMaster tapasi puolestaan henkilökohtaisesti toimittajia kiistäen, että Trump olisi lausunut lipsautuksia. Hän toisti, ettei tapaamisessa keskusteltu lähteistä, metodeista tai operaatioista, joista ei jo ollut tietoa julkisuudessa.

–  Olin samassa huoneessa. Tätä ei tapahtunut, McMaster sanoi.

Venäjän Yhdysvaltain-suurlähetystö kommentoi yhdysvaltalaismedialle vain, ettei se aio kertoa presidenttitapaamisen keskusteluista tarkemmin.

 

Demokraatit: Muut kuin presidentti joutuisivat rautoihin

 

Demokraattipuolueen kansallinen komitea julkaisi Trumpia soimaavan lausunnon sen jälkeen, kun uutinen tämän väitetyistä lipsautuksista alkoi levitä.

Demokraattien kansallinen komitea sanoo lausunnossaan muun muassa, ettei venäläisten tarvitse enää vakoilla Yhdysvaltoja, vaan he voivat kysyä tietoja suoraan presidentti Trumpilta, joka "lörpöttelee erittäin salaista tietoa vaarantaen kansallisen turvallisuutemme ja suhteemme liittolaisiimme".

Demokraattikomitea totesi myös, että vastaava toiminta olisi voinut viedä Trumpin käsirautoihin, ellei hän olisi presidentti.

Edustajainhuoneen demokraattijohtaja Nancy Pelosi sanoi, että huippusalaisten tietojen lipsauttelu venäläisvieraille vaarantaisi Yhdysvaltain suhteet liittolaisiinsa. Pelosi myös sanoi, ettei McMasterin lausunto asiasta ole tyydyttävä.

 

Kongressiedustajat käärmeissään

 

Yhdysvaltain kongressissa presidentin väitetyt lipsautukset nostattivat ärtymystä sekä demokraatti- että republikaaniedustajien keskuudessa.

Edustajainhuoneen puhemiehen, republikaani Paul Ryanin edustaja Doug Andres sanoi Ryanin odottavan hallinnolta "täyttä selvitystä asiaa koskevista faktoista". Andres lisäsi, että Yhdysvaltain kansallisten salaisuuksien suojaaminen on erityisarvoisen tärkeää.

Venäjän sekaantumista viime vuoden presidentinvaaleihin tutkivaa komiteaa kongressissa johtava republikaanisenaattori Lindsey Graham sanoi toimittajille, että todeksi osoittautuessaan väitteet Trumpin lipsautuksista olisivat huolestuttavia.

Demokraattisenaattori Mark Warner puolestaan sanoi, että jos väitteet ovat totta, kyseessä on läimäys päin Yhdysvaltain tiedusteluyhteisön kasvoja.

–  Lähteiden ja metodien asettaminen alttiiksi vaaroille on anteeksiantamatonta, etenkin venäläisten kanssa, Warner tviittasi.

Hillary Clinton perustaa Trumpin vastavoimaksi pyrkivän ryhmän