Washington Post: Trumpin hallinto valmistelee hätätilan julistamista

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto on aloittanut valmistelut kansallisen hätätilan julistamiseksi, kertoo Washington Post lähteisiinsä nojaten. Lähteiden mukaan hallinto tutkii parhaillaan, miten hätätilaa voitaisiin käyttää Trumpin havitteleman Meksikon rajamuurin rakentamiseen.

Trumpin hallinto etsii käyttämätöntä rahaa esimerkiksi armeijan pioneerijoukkojen budjetista. Lähteiden mukaan Trump on kehottanut tutkimaan, kuinka nopeasti sopimuksia voitaisiin allekirjoittaa ja voitaisiinko muurin rakentaminen aloittaa 45 päivän kuluessa.

Jos Trump käyttäisi hätätilaa muurin rakentamiseen, päätös herättäisi kiivasta vastustusta ja haastettaisiin epäilemättä oikeudessa. Joidenkin lakiasiantuntijoiden mukaan on mahdollista, että se ylittäisi presidentin valtaoikeudet ja että muurin rakentamiseen osallistuvat sotilaat syyllistyisivät rikokseen.

Washington Post arvioi, että turvautumalla hätätilaan Trump voisi näyttää kannattajilleen toimineensa muurin rakentamiseksi, vaikka kongressilta ei rahoitusta tippuisikaan. Tämä voisi myös avata tien hallinnon sulun päättämiseen.

Trump on vaatinut muurin rakentamiseen yli viittä miljardia dollaria, mutta demokraattien hallitsema edustajainhuone ei ole tähän suostunut. Osa liittovaltion hallinnosta on sulussa jo kolmatta viikkoa tämän erimielisyyden takia, ja neuvottelut Trumpin ja demokraattien välillä vaikuttavat olevan umpikujassa.

Trump on viime päivinä pitänyt esillä mahdollisuutta hätätilan julistamisesta, jos demokraatit eivät taivu hänen vaatimuksiinsa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.