Yön uutiskooste: Lähde CNN:lle: Trumpin neuvonantaja Kushner on Irakissa

Koulutusleikkaukset laskeneet opettajien vaali-intoa

 

Kuntavaaleissa ehdolla olevien opettajien määrä näyttäisi laskeneen, vaikka koulutuksesta on tulossa kesken valtuustokauden kuntien merkittävin tehtävä. Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka sanoo, että moni valtuustossa istuva opettaja on kokenut koulutusleikkaukset hankalana.

Misukan mukaan opettajilta on kyselty, miksi he eivät valtuustoissa vaikuta leikkauksiin. Hänen mukaansa samaan aikaan opettajien asiantuntemusta ei ole aina otettu huomioon.

 

 

Radikaali islam vankiloissa lisää myös äärioikeiston suosiota

 

Radikaalin islamin suosio vankiloissa on lisännyt myös äärioikeistolaisen ajattelun suosiota, arvioi apulaisjohtaja Jaakko Jokinen Vantaan vankilasta. Tutkintavankilana toimiva Vantaan vankila on yksi niistä paikoista, jonne islamilaista ääriajattelua ja sen vastustusta on alkanut kasautua.

Jokinen arvioi että sekä äärioikeistolaisia vankeja että radikaalin islamin kannattajia löytyy Suomen vankiloista kymmeniä. Hän on viime elokuusta saakka pyrkinyt paikantamaan ekstremististä ajattelua ja radikalisoitumista Vantaan vankilasta.

 

 

Jyväskylän uusnatsimellakkaa käsitellään tänään käräjillä

 

Keski-Suomen käräjäoikeudessa aletaan tänään käsitellä Jyväskylän väkivaltaista mellakkaa toissa vuoden elokuulta. Epäillyt rikokset tapahtuivat uusnatsijärjestö Suomen vastarintaliikkeen mielenosoituksen yhteydessä. Nykyään järjestö toimii Pohjoismaisen vastarintaliikkeen tunnusten alla.

Syytettynä on yhteensä 22 ihmistä. Rikosnimikkeinä on muun muassa väkivaltaiseen mellakkaan osallistuminen ja osalla syytetyistä myös pahoinpitely.

 

 

Jätevesien käsittelyn lievennykset voimaan maaseudulla

 

Paljon porua aiheuttaneet jätevesimääräykset lievenevät tänään haja-asutusalueella. Viime kuussa hyväksytty asetus antaa pelivaraa kuivan maan kiinteistöille, jotka on rakennettu ennen vuotta 2004.

Pohjavesialueella tai korkeintaan 100 metrin päässä rannasta sijaitsevissa kiinteistöissä jätevesijärjestelmä pitää laittaa kuntoon vuoden 2019 lokakuun loppuun mennessä. Muilla alueilla jätevesien käsittelyä pitää kohentaa muun remontin yhteydessä, esimerkiksi vesivessaa rakennettaessa.

 

 

Lähde CNN:lle: Trumpin neuvonantaja Kushner on Irakissa

 

CNN:n tietojen mukaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin poliittinen neuvonantaja ja vävy Jared Kushner on parhaillaan Irakissa. Tiedon uutiskanavalle vahvistaneen lähteen mukaan Yhdysvaltain asevoiminen komentaja Joseph Dunford kutsui Kushnerin Irakiin. Lähteen mukaan Kushner ja Dunford matkustavat yhdessä.

CNN:n mukaan vierailusta kertoi ensin New York Times -lehti.

 

 

FT: Trumpin mukaan USA valmis toimimaan yksinään Pohjois-Korean suhteen

 

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on sanonut Financial Times -lehdelle antamassaan haastattelussa, että Yhdysvallat on valmis eliminoimaan Pohjois-Korean aiheuttaman ydinuhan yksinään, jos Kiina ei lisää painostusta Pohjois-Korean suuntaan.

Presidentin mukaan Kiinan kannalta olisi kuitenkin hyvä, jos maa auttaisi Yhdysvaltoja Pohjois-Korean suhteen. Jos Kiina ei auta, ei se Trumpin mukaan olisi hyvä kenenkään kannalta.

Presidentti kertoo lehdelle keskustelevansa kasvaneesta ydinuhasta Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa. Presidentit tapaavat myöhemmin tällä viikolla Floridassa.

 

 

Ecuadorissa molemmat ehdokkaat julistautuneet presidentinvaalien voittajaksi

 

Ecuadorissa molemmat presidentinvaalien ehdokkaat ovat julistautuneet vaalien voittajaksi ovensuukyselyiden julkistamisen jälkeen. Sekava tilanne syntyi, kun kaksi eri yritystä julkaisi toisistaan merkittävästi eriävät ovensuukyselyt.

Toisen firman ovensuukyselyn mukaan vaalit on voittamassa vasemmiston Lenin Moreno, joka olisi saamassa 52 prosenttia äänistä. Toisen firman mukaan ovensuukyselyiden perusteella voiton on viemässä oikeiston Guillermo Lasso, joka olisi saamassa 53 prosenttia äänistä. (Lähde: AFP)

 

 

BBC: Kolumbian maanvyöryissä kuollut kymmeniä lapsia

 

Kolumbian maanvyöryissä on BBC:n mukaan saanut surmansa ainakin 44 lasta. Asiasta kertoi presidentti Juan Manuel Santos, joka lensi viikonloppuna tuhoalueelle.

Tiedot kuolonuhrien määrästä ovat vaihdelleet. Santosin mukaan kuolonuhrien määrä on tällä hetkellä 207. CNN:n mukaan Kolumbian armeija on puolestaan kertonut, että surmansa on saanut ainakin 254 ihmistä.

Lukuisten ihmisten on myös kerrottu olevan kateissa perjantaina syntyneiden maanvyöryjen jäljiltä. BBC:n mukaan Santos kuitenkin tviittasi paikallista aikaa sunnuntaina iltapäivästä, että virallisesti ketään ei ole kateissa.

 

 

Savon Sanomat: Veikkausliigan päävalmentajien mukaan rasismi ei ongelma Suomen pääsarjassa

 

Jalkapallon Veikkausliigan päävalmentajista 11 on sitä mieltä, ettei Suomen pääsarjakentillä esiinny rasismia, kertoo Savon Sanomat. Lehti kysyi asiaa Veikkausliigan jokaisen 12 joukkueen päävalmentajalta.

Ainoastaan Kuopion Palloseuran päävalmentaja Jani Honkavaara arvioi, että kentällä tiuskittaessa varmasti esiintyy myös rasismiin viittaavia kimpaantumisia. Honkavaara kertoo törmänneensä rasismiin peleissä konkreettisesti yhden kerran.

Pelikentillä esiintyvä rasismi kuuluu kurinpidossa ankarimmin rankaistaviin rikkeisiin.

 

 

Minnesotan suomalaiset vauhdissa ottelussa Coloradoa vastaan

 

Jääkiekon NHL:ssä Minnesotan suomalaispelaajat olivat tehokkaita Coloradoa vastaan pelatussa ottelussa. Minnesota voitti ottelun luvuin 5–2.

Yhdestä Minnesotan maaleista vastasi Erik Haula. Haulan ensimmäisessä erässä tekemässä maalissa syöttäjinä olivat Mikael Granlund ja Mikko Koivu. Lisäksi Haula ja Koivu olivat syöttämässä Jared Spurgeonin maalia.

Maalin teki myös Coloradon Mikko Rantanen. Hän teki maalin ottelun toisen erän lopulla. Rantasen maali jäi ottelun viimeiseksi.

Myös Carolinan Sebastian Aho keräsi syöttöpisteen ottelussa Pittsburghia vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.