Yön uutiskooste: Maahantulokiellot jäihin tuomaripäätöksellä, suomalaisten luotto EU:hun romahti

Trumpin asettamat maahantulokiellot väliaikaisesti jäihin tuomaripäätöksellä 

Yhdysvalloissa liittovaltion tuomarin päätös on väliaikaisesti jäädyttänyt presidentti Donald Trumpin asettamat maahantulokiellot seitsemän muslimimaan kansalaisille. Asiasta kertoo muun muassa uutiskanava CNN.
Washingtonin osavaltiossa toimivan tuomari James Robartin päätös on CNN:n mukaan voimassa heti koko Yhdysvalloissa.
Valkoinen talo kutsuu tuomarin päätöstä pöyristyttäväksi.
Yhdysvallat on perunut 60 000 viisumia sen jälkeen kun presidentti Trump viikko sitten määräsi seitsemän muslimimaan kansalaisille maahantulokiellon.


SDP valitsee puheenjohtajan tänään 

SDP:n puoluekokous valitsee puolueelle puheenjohtajan tänään aamupäivällä. Ehdolla ovat nykyinen puheenjohtaja Antti Rinne sekä kansanedustajat Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen. Ennen puoluekokousta tehdyissä kyselyissä Antti Rinne on ollut vahvoilla jatkamaan puheenjohtajana.
SDP valitsee myös uuden puoluesihteerin. Nykyinen puoluesihteeri Reijo Paananen ei pyri jatkokaudelle. SDP:n puoluekokous alkoi eilen Lahdessa.


HS-gallup: Poliisiin ja armeijaan luotetaan, luotto EU:hun romahti 

Suomalaiset luottavat yhä voimakkaasti turvallisuutta ylläpitäviin tahoihin, käy ilmi Helsingin Sanomien kyselystä. Luottamus Euroopan unioniin on kuitenkin romahtanut.
Suomalainen luottaa edelleen poliisiin, armeijaan ja kirkkoon. Suomessa luottamus instituutioihin on pysynyt kansainvälisesti poikkeuksellisen korkeana.
Luottamus lehdistöön ja televisioon on selvästi parantunut.
Helsingin Sanomien mukaan arvot ja arvostukset ovat säilyneet pääosin hyvin samanlaisina kuin ne olivat kansainvälisessä tutkimuksessa vuonna 2005. Tulokset eivät tosin ole tieteellisesti vertailukelpoisia.


Lännen Media: Yo-todistuksen painoarvon nosto arveluttaa 

Ylioppilastodistuksen ja ammattikoulututkinnon painoarvon suunniteltu nosto korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa arveluttaa opiskelijoita, kertoo Lännen Media. Asia käy ilmi suunnitelmasta annetuista 160 lausunnosta.
Ammattiin opiskelevat pelkäävät, että tie jatko-opintoihin tyssäisi todistukseen ja painaisi myös ammattitutkintojen arvostusta.
Lukiolaisten keskuudessa pelätään muun muassa, että muutos nostaisi opintostressiä ja siirtäisi sen jo yläkouluun.
Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä esitti, että toisen asteen todistuksen painoarvo kasvaisi korkeakouluihin haettaessa.


Joukko demokraatteja tahtoo Bannonin ulos turvallisuusneuvostosta 

Yhdysvalloissa 50 kongressin demokraattiedustajaa vaatii presidentti Donald Trumpia poistamaan lähimmän neuvonantajansa Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvostosta.
Trump aiheutti kohun viime viikolla nostamalla kiistellyn avustajansa Steve Bannonin kansallisesta turvallisuudesta vastaavan neuvoston NSC:n vakituiseksi jäseneksi. Samalla Trump alensi kansallisen tiedustelupalvelun DNI:n ja asevoimien pääesikunnan statusta NSC:ssä. 
Demokraattiedustajat vaativat kirjeessään Trumpia perustelemaan päätöksensä sekä palauttamaan tiedustelupalvelun ja pääesikunnan aseman neuvostossa. (Lähde: AFP)


USA:n puolustusministeri: Yhteistyö Japanin kanssa kuin turvallisuuden kulmakivi 

Yhdysvaltain uusi puolustusministeri James Mattis kutsuu Yhdysvaltain ja Japanin yhteistyötä "turvallisuuden kulmakiveksi" Itä- ja Kaakkois-Aasiassa.
Mattis päättää vierailunsa Japanissa lauantaina tapaamalla Japanin puolustusministeri Tomomi Inadan. Heidän odotetaan keskustelevan maiden puolustusyhteistyön tiivistämisestä sekä Pohjois-Korean uhkaan vastaamisesta.
Aiemmin perjantaina Mattis vakuutti Japanin pääministerille Shinzo Abelle, että Japanilla on Yhdysvaltain täysi tuki. (Lähde: AFP)


Tutkijat: Louvren veitsihyökkääjä todennäköisesti egyptiläinen 

Ranskassa rikostutkijat uskovat Louvren museoon perjantaina pyrkineen veitsihyökkääjän olevan egyptiläinen. Epäilty on tutkijoiden mukaan 29-vuotias egyptiläinen, joka matkusti Ranskaan turistiviisumilla. Hän on ilmeisesti asunut Arabiemiraateissa ja saapui Ranskaan Dubaista 26. tammikuuta, tutkintalähde kertoo uutistoimisto AFP:lle.
Epäillyn motiiveista ei ole tietoa. Ranskan poliittinen johto tuomitsi hyökkäysyrityksen tuoreeltaan terroristisena.
Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi perjantaina neljän ranskalaissotilaan kimppuun Louvren taidemuseon lähellä. Yksi sotilaista ampui hyökkääjää, joka haavoittui vatsaan. (Lähde: AFP)


Ampujan kohteeksi joutunut kanadalaismoskeija oli päättänyt kiristää turvatoimiaan 

Kanadan Quebecissä ampujan kohteeksi joutunut moskeija oli päättänyt kiristää turvatoimiaan jo ennen joukkosurmaa.
Moskeijan johto kertoo Kanadan yleisradio CBC:lle, että suunnitelmat turvatoimien kiristämisestä ehdittiin hyväksyä vain kaksi viikkoa ennen veritekoa. Muutosta ei kuitenkaan ehditty tehdä ennen iskua.
Turvatoimien lisäämiseen päädyttiin sen jälkeen, kun moskeija oli ollut yhteydessä poliisiin ainakin seitsemän ilkivalta- tai uhkaustapauksen takia.
Kuusi ihmistä kuoli, kun hyökkääjä avasi tulen moskeijassa iltarukousten aikaan viime sunnuntaina.


Meksiko ja Turkki vauhdittavat neuvotteluja vapaakaupasta 

Meksiko ja Turkki ovat sopineet vauhdittavansa neuvotteluja maiden välisestä vapaakauppasopimuksesta. Maiden ulkoministerit sopivat asiasta tapaamisessaan Meksikossa.
Meksikon ulkoministeri Luis Videgaray ja hänen turkkilaiskollegansa Mevlut Cavusoglu kertoivat perjantaina, että maat järjestävät uuden tapaamisen vapaakaupasta lähiviikkoina.
Maat ovat tavanneet asian tiimoilta jo seitsemän kertaa.
Meksiko pyrkii vahvistamaan kauppasiteitään Eurooppaan ja muihin ulkovaltoihin Donald Trumpin noustua Yhdysvaltain presidentiksi. (Lähde: AFP)


Emma-palkinnot jaetaan tänä iltana 

Musiikkialan Emma-palkinnot jaetaan illalla. Espoon areenassa pidettävässä gaalassa jaetaan palkintoja muun muassa vuoden parhaalle albumille, yhtyeelle ja uudelle tulokkaalle.
Emma-ehdokkuuksia on tänä vuonna kahminut eniten Paula Vesala. Taiteilijanimellä Vesala esiintyvä artisti on ehdolla seitsemässä kategoriassa.
Seuraavaksi eniten ehdokkuuksia keräsivät Sanni, joka sai kuusi ehdokkuutta, sekä Lauri Tähkä, Alma ja Stam1na, jotka saivat kukin viisi ehdokkuutta.
31. kerran järjestettävä Emma Gaala on Suomen suurin vuotuinen musiikkialan palkintojenjakotilaisuus.


Aholle taas tärkeä maali, Barkov kaukaloon ja tehopisteille 

Jääkiekon NHL:ssä kovassa vireessä oleva Sebastian Aho teki jälleen tärkeän maalin Carolinalle. Päätöserän osuma toi 2–1-voiton vierailija Edmontonista.
Ketjukaveri Teuvo Teräväinen syötti Ahon maalin.
Aleksander Barkov pääsi heti tehopisteille palattuaan alkuvuoden kestäneeltä sairauslomalta. Suomalainen syötti Floridalle maalin, kun joukkue kaatoi kotikentällään Anaheimin niin ikään 2–1. Floridan Jussi Jokinen ja Anaheimin Sami Vatanen viilettivät hekin kaukalossa.
Olli Määtän Pittsburgh nujersi kotonaan jatkoajalla Columbuksen luvuin 4–3.

 

STT–KOONNEET: PERTTI MATTILA JA SALLA SALMELA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.