Yön uutiskooste: Poroshenko ja Trump huolissaan Ukrainasta, vankilaruuat maistuvat Taiwanissa

USA:n oikeusministeriö valitti maahantulokieltojen jäädyttämisestä 

Yhdysvalloissa oikeusministeriö on virallisesti valittanut tuomaripäätöksestä, joka jäädytti väliaikaisesti presidentti Donald Trumpin asettamat maahantulokiellot. 
Washingtonissa jätetty valitus on pelkkä virallinen ilmoitus tuomaripäätöksen vastustamisesta oikeudessa, eikä siinä esitetä perusteita valitukselle tai muita yksityiskohtia, kertoo ABC News.
Liittovaltion tuomari James Robart jäädytti presidentin seitsemän muslimimaan kansalaisille määräämän maahantulokiellon lauantaiyönä Suomen aikaa.


Pakolaisjärjestöt kehottavat varaamaan lentoja Yhdysvaltoihin välittömästi 

Pakolaisten ja siirtolaisten asiaa ajavat järjestöt kehottavat, että Yhdysvaltain maahantulokieltojen piirissä olevien maiden Yhdysvaltoihin pyrkivien kansalaisten on syytä varata lentonsa välittömästi. Asiasta uutisoi muun muassa ABC News.
Järjestöt kehottavat Yhdysvaltoihin pyrkiviä kiirehtimään nyt, kun presidentti Donald Trumpin asettamat maahantulokiellot on liittovaltion tuomarin päätöksellä jäädytetty toistaiseksi.
Maahantulokieltojen piirissä olevista seitsemästä maasta saapuvat viisuminhaltijat pääsevät Yhdysvaltoihin, ellei heidän viisumiaan ole jo leimattu perutuksi.


KSML: Tuomareista viidennes pian eläkkeelle, ammattikunta naisistuu 

Suomen tuomareista viidennes eli noin 200 viranhaltijaa eläköityy lähimmän neljän vuoden aikana, kertoo Keskisuomalainen. Lehden mukaan ammattikunta paitsi nuorentuu, myös naisistuu nopeasti.
Tämä on tilaisuus kokeneille juristeille, luonnehtii oikeusministeriön tuomioistuinyksikön apulaisosastopäällikkö Heikki Liljeroos. Hän samalla korostaa, että tuomarin rooliin liittyy paljon etiikkaa, ja siihen pitää kasvaa.
Nykyisin seitsemän jokaisesta kymmenestä oikeustieteen opiskelijasta on nainen. Naisten osuus tuomareista nousi 54 prosenttiin toissa vuonna.


Lännen Media: Lääkärit ilmoittavat yhä harvemmin henkilöistä, joille aseet eivät sovi 

Lääkärit ilmoittavat yhä harvemmin poliisille henkilöistä, joille ampuma-aseet eivät sovi, kertoo Lännen Media.
Lääkäreiden ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten tekemien ampuma-aseilmoitusten määrä on laskenut vuosi vuodelta. Kun vielä vuosina 2012 ja 2013 ilmoituksia tehtiin vuosittain liki tuhat, viime vuonna niitä tuli enää parisataa.
Vaikka ilmoitusten määrä on vähentynyt, niiden teho näyttää Lännen Median mukaan säilyneen ennallaan. Näin voi päätellä siitä, että lääkärien ilmoittamien henkilöiden joukosta on löytynyt vuodesta toiseen osapuilleen sama määrä aselupien haltijoita.


Savon Sanomat: Mikkelin vankila ei sovi erikoisvankilaksi 

Mikkelin vankila ei sovi apulaisoikeusasiamiehen raportin mukaan erikoisvankilaksi, uutisoi Savon Sanomat. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja ei kannata, että Mikkelin vankilasta tehtäisiin vaikeasti sijoitettavien eli vaarallisimpien pitkäaikaisvankien keskitetty laitos.
Nykyisin Riihimäen vankila on turvallisuustasoltaan Suomen tiukin vankila. Mikkelin vankilassa on kaavailtu, että siitä tulisi vastaavantyyppinen valtakunnallinen laitos Itä-Suomeen.
Pajuojan raportin mukaan Mikkelin vankila ei sovi erikoisvankilaksi tiloiltaan tai toimintatarjonnaltaan.


Poroshenko ja Trump "huolissaan Ukrainan tilanteesta" 

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Ukrainan presidentti Petro Poroshenko ovat puhuneet puhelimessa maittensa suhteista ja Ukrainan tilanteesta, kertoo Poroshenkon kanslia verkkosivuillaan.
Tiedotteen mukaan molemmat presidentit ilmaisivat huolensa jännitteiden kiristymisestä Itä-Ukrainassa Donbassissa sekä humanitaarisen tilanteen huonontumisesta erityisesti Avdijivkan alueella.
Presidentit kiinnittivät keskustelussaan erityisesti huomiota Donbassin tilanteen rauhoittamiseen "poliittisin ja diplomaattisin keinoin", tiedotteessa kerrotaan. (Lähde: AFP)


Trump matkustaa Italiaan G7-kokoukseen 

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump matkustaa toukokuussa Italiaan G7-maiden kokoukseen, kertoo Valkoinen talo. Asiasta tiedotettiin sen jälkeen, kun Trump oli käynyt puhelinkeskustelun Italian pääministerin Paolo Gentilonin kanssa.
Puhelun aikana Trump korosti Valkoisen talon mukaan Yhdysvaltain sitoutumista sotilasliitto Natoon sekä kaikkien Nato-maiden osallistumista sotilasliiton kuluihin. (Lähde: AFP)


Vankien valmistamat herkut käyvät kaupaksi Taiwanissa 

Aasian ruokaskandaalit ovat siivittäneet Taiwanissa nousuun erikoisen lähiruokatrendin: ruuan tilaamisen vankiloista.
Vankien valmistama ruoka on monen ostajan suosiossa, ja vankiloiden ruokabisnes tuottaa liki 15 miljoonaa euroa vuosittain. Varoja käytetään vankeinhoitoon ja rikosten uhreille maksettaviin korvauksiin.
Pienissä erissä valmistettu ruoka houkuttelee asiakkaita, sillä julkisuuteen on noussut useita tapauksia, joissa tehdasruuista on löydetty haitallisia tai huonolaatuisia aineita. (Lähde: AFP)


Liput nousevat salkoon Runebergin kunniaksi 

Tänään vietetään Suomen kansallisrunoilija Johannes Ludvig Runebergin päivää. 1800-luvulla elänyt Runeberg oli kirjailija ja toimittaja. Hänen tunnetuin teoksensa on Vänrikki Stoolin tarinat. Hän on myös sanoittanut Maamme-laulun. Runebergin päivä on vakiintunut liputuspäivä.
Tänään julkistetaan myös 10 000 euron arvoisen Runeberg-kirjallisuuspalkinnon voittaja. Palkinto on jaettu vuodesta 1987 lähtien.


Black Sabbath soitti jäähyväiskeikkansa 

Heavymetallin pioneeriyhtye Black Sabbath on soittanut jäähyväiskonserttinsa. Konkaribändi esiintyi myöhään lauantaina kotikaupungissaan Britannian Birminghamissa.
Genting Arenalla nähty show päättyi Black Sabbathin klassikkokappaleeseen Paranoid, jonka esitys myös näytettiin suorana Facebookissa.
Rockyhtyeet ovat tavanneet pyörtää päätöksiään lopettamisesta. Black Sabbathin keulakuva, solisti Ozzy Osbourne on kuitenkin vakuuttanut, että bändin lopettamispäätös pitää.
Black Sabbath julkaisi 19 studioalbumia, joista ensimmäinen ilmestyi vuonna 1970. (Lähde: TT)


Teräväiselle maali NHL:ssä 

Jääkiekon NHL:ssä Carolinan Teuvo Teräväinen teki joukkueelleen tärkeän maalin yön pelissä New York Islandersia vastaan. Maali nosti Carolinan toisen erän lopulla johtoon, ja Carolina otti vierasvoiton jatkoajalla luvuin 5–4.
Coloradon Mikko Rantanen ja Winnipegin Joel Armia syöttivät kumpikin maalin, kun heidän seuransa ottivat yhteen. Colorado kuritti vieraitaan numeroin 5–2.
Bostonin oivan kauden pelanneelle Tuukka Raskille osui nyt huono ilta. Rask keräsi vain 10 torjuntaa ja luisteli vaihtoon vastustaja Toronton ladottua neljä maalia maalivahdin taakse. Toronto voitti ottelun 6–5.

STT–KOONNEET: PERTTI MATTLA JA SALLA SALMELA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.