Yön uutiskooste: Trump lähtee Aasiaan, Laikan avaruusmatkasta tulee 60 vuotta

Sähköautojen akkujen metalleista voi syntyä pulaa 

Sähköautojen nopeaksi ennakoitu lisääntyminen voi johtaa siihen, että sähkömoottoreiden ja akkujen materiaaleista tulee pulaa. Erityisesti kobolttia saadaan vain rajoitetusti, ja yli puolet tuotannosta tapahtuu Kongon demokraattisessa tasavallassa hirvittävissä oloissa.
Sen sijaan tunnetut litiumvarannot kasvavat koko ajan, kun etsintä on lisääntynyt, kertoo Geologian tutkimuslaitos.
Muut tärkeimmät sähköautojen litiumioniakuissa käytetyt materiaalit ovat nikkeli ja grafiitti.


Paperiliiton hallitus koolla pohtimassa jatkoaskelia 

Paperiliiton hallitus on tänään koolla pohtimassa omia askelmerkkejään työmarkkinatilanteeseen. Keskiviikkona Paperiliitto ilmoitti Metsäteollisuudelle katkaisevansa neuvottelut paperiteollisuuden työehtosopimuksesta. Lisäksi paperiteollisuuden työehtosopimusta noudattavilla työpaikoilla alkaa ylityökielto tänä aamuna kello kuudelta.
Metsäteollisuus ilmoitti keskiviikkona pitävänsä erittäin valitettavana Paperiliiton päätöstä katkaista neuvottelut.


Katalonian ex-aluejohtajasta annettiin eurooppalainen pidätysmääräys Espanjassa 

Espanjalaistuomari on antanut Katalonian entisestä aluejohtajasta Carles Puigdemontista eurooppalaisen pidätysmääräyksen, kertoo Puigdemontin belgialainen asianajaja. Asianajaja Paul Bekaertin mukaan pidätysmääräys on annettu myös neljästä muusta Belgiassa olevasta Katalonian aluehallinnon entisestä jäsenestä.
Bekaertin mukaan pidätysmääräys tarkoittaa sitä, että Espanjan oikeuslaitos lähettää Brysseliin luovutuspyynnön.
Eilen Katalonian syrjäytetyn aluehallituksen kahdeksan jäsentä määrättiin vangittaviksi. Syyttäjät kertoivat tuolloin, että he hakevat eurooppalaista pidätysmääräystä Puigdemontille sekä neljälle muulle Belgiassa olevalle Katalonian aluehallituksen entiselle jäsenelle. (Lähde: AFP)


USA:n presidentti Trump suuntaa kohti Aasiaa 

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lähtee tänään Washingtonista ensimmäiselle virkamatkalleen Aasiaan. Poikkeuksellisen pitkällä yli viikon matkalla hän tapaa muun muassa Kiinan ja Japanin johtajat. 
Trump pysähtyy ensin Havaijilla ennen varsinaisen vierailun alkua Tokiossa sunnuntaina.
Lisäksi Trump käy Etelä-Koreassa ja Vietnamissa sekä osallistuu Filippiineillä Kaakkois-Aasian maiden järjestön Aseanin huippukokoukseen.
Pohjois-Korean ydinaseiden uhan odotetaan olevan hallitseva puheenaihe tapaamisissa.


Trumpin Twitter-tili katosi hetkellisesti 

Moni Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tviiteistä kiinnostunut koki Yhdysvaltain aikaa torstaina yllätyksen, kun Trumpin aktiivisesti käyttämä Twitter-tili oli kadonnut. Uutistoimisto AFP:n mukaan Trumpin tili katosi hetkellisesti Yhdysvaltain aikaa torstaina eli varhain perjantaina Suomen aikaa.
Twitterin mukaan kyseessä oli yhtiön työntekijän tekemä inhimillinen virhe. Yhtiö kertoi Twitterissä, että Trumpin tili oli poissa käytöstä noin 11 minuutin ajan. Yhtiö lisäksi sanoi tutkivansa edelleen asiaa ja pyrkivänsä varmistamaan, ettei vastaavaa pääse tapahtumaan uudelleen. (Lähde: AFP)


Manafort ja Gates pysyvät kotiarestissa ainakin ensi viikkoon asti 

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort ja tämän yhteistyökumppani Rick Gates pysyvät kotiarestissa ainakin ensi viikkoon asti, uutisoivat New York Times ja NBC News. Asiasta päätti torstaina yhdysvaltalaistuomari. 
Miehet määrättiin kotiarestiin maanantaina sen jälkeen, kun heitä vastaan nostettiin syytteet muun muassa rahanpesusta. Heidän vapauttamistaan kotiarestista käsitellään oikeudessa jälleen maanantaina.
Varsinainen oikeudenkäynti alkaa aikaisintaan huhtikuussa, NBC News kertoo. 


Lähteet CNN:lle: Kushner luovuttanut dokumentteja Venäjä-tutkintaa johtavalle Muellerille 

Uutiskanava CNN:n tietojen mukaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner on viime viikkoina luovuttanut dokumentteja Venäjä-tutkintaa johtavalle erikoissyyttäjä Robert Muellerille. Uutiskanava kertoo niin ikään lähdetietojensa pohjalta, että Muellerin tiimi on alkanut esittää todistajille kysymyksiä Kushnerin roolista liittovaltion poliisin FBI:n johdossa olleen James Comeyn erottamisessa.
Mueller nimitettiin FBI:n Venäjä-tutkinnan johtoon Comeyn erottamisen jälkeen. Tutkinnan on uutisoitu keskittyvän Trumpin vaalikampanjan mahdollisiin Venäjä-kytköksiin sekä Trumpin mahdolliseen oikeuden estämiseen. 


Syvässä kriisissä oleva Venezuela järjestää ulkomaanvelkansa uudelleen 

Taloudellisessa ja poliittisessa kriisissä oleva Venezuela haluaa järjestää ulkomaanvelkansa uudelleen. Venezuelan presidentin Nicolas Maduron mukaan järjestely alkaa sen jälkeen, kun maan öljy-yhtiö tekee suunnitelmien mukaisen 1,2 miljardin dollarin maksun erääntyvästä lainasta tällä viikolla.
Yhdysvaltain elokuussa asettamat pakotteet Venezuelalle voivat kuitenkin mutkistaa Maduron suunnitelmia. Yhdysvallat on asettanut Venezuela-pakotteita vastauksena Maduron toimiin. 
Öljyn hinnan laskusta kärsineen Venezuelan ulkomaanvelka on arviolta noin 150 miljardia Yhdysvaltain dollaria.


Laika-koiran avaruusmatkasta tulee 60 vuotta 

Tänään tulee kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun Neuvostoliitto lähetti Laika-koira avaruuteen. Laika oli ensimmäinen elävä olento, joka päätyi maapalloa kiertävälle radalle. Se menehtyi avaruuskapselin kuumuuteen ja stressiin, todennäköisesti vain muutamia tunteja laukaisun jälkeen.
Neuvostoliitto lähetti vuoden 1957 lokakuussa avaruuteen maailman ensimmäisen satelliitin, Sputnik 1:n. Saman vuoden marraskuussa laukaistiin Sputnik 2, jossa matkusti Moskovasta löydetty kulkukoira Laika.


Winnipegin Laine takaisin maalintekoon 

Jääkiekon NHL:ssä Winnipegin Patrik Laine on tehnyt maalin ottelussa Dallasia vastaan. Laine ehti ennen maalia pelata putkeen neljä ottelua yltämättä tehopisteille.
Laineen ensimmäisen erän maali vei Winnipegin 2–0-johtoon. Ottelu päättyi Winnipegin voittoon maalein 5–2.
Maalinteossa onnistui myös Columbuksen Markus Hännikäinen, kun vastassa oli Aleksander Barkovin Florida. Hännikäisen joukkuetoveri ja etunimikaima Markus Nutivaara teki puolestaan kaksi syöttöpistettä.
Ottelu päättyi Columbuksen murskavoittoon 7–3.


Kontinen ja Peers jatkavat välieriin Pariisissa 

Henri Kontinen ja hänen australialainen parinsa John Peers ovat selvinneet puolivälieriin Pariisin ATP-turnauksessa. Parivaljakko varmisti paikkansa puolivälierissä kukistamalla torstaina Yhdysvaltain Nicholas Monroen ja Jack Sockin 7–6, 6–2.
Kontinen ja Peers kohtaavat seuraavaksi kroatialaisen Ivan Dodigin ja espanjalaisen Marcel Granollersin.

STT–KOONNEET: KERTTU HEIKURA JA MINNA PULLI

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Yhdysvallat: Israel ei ole hylännyt suunnitelmiaan liittää osia palestiinalaisalueista itseensä

Britannia ottaa uudelleen käyttöön karanteenin Ranskasta ja Hollannista tuleville – arvioiden mukaan Ranskassa lomailee puoli miljoonaa brittiä

Libanon julisti Beirutiin kahden viikon poikkeustilan – ihmisoikeusjärjestö pelkää mielenosoitusten tukahduttamista

Valkovenäläismies STT:lle: Valtion median toimittajat irtisanoutuvat ja tehtaat lakkoilevat historiallisessa protestiliikkeessä Valko-Venäjällä

Presidentti Trumpin yllätysilmoitus: Israel ja Arabiemiraatit sopivat suhteidensa normalisoimisesta

Ranska lisäsi sotilasvoimaansa Välimerellä Kreikan ja Turkin kiistelyn takia

Tutkimus: Koronaa on yritetty hoitaa esimerkiksi metanolilla ja kamelin virtsalla – yli 800 ihmistä kuollut ja tuhansia joutunut hoitoon alkuvuonna väärän tiedon takia

Venäläismedia kertoo huhuista, joiden mukaan presidentti Lukashenko valmistelee kiireistä esiintymistä kansalaisille – vahvistamaton tieto peräisin viestisovelluksesta

Brasilian Paranan osavaltio pääsi sopimukseen koronarokotteesta Venäjän kanssa

Kreikan Khiosin saaren turvapaikanhakijoiden vastaanottoleirillä ensimmäinen koronavirustartunta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.