Yön uutiskooste: Trumpin mielestä Oscareissa mokailtiin politikoinnin takia, Suomessa kuntavaalien ehdokasasettelu päättyy

Erittäin huono ajokeli isossa osassa Suomea 

Ajokeli on tänään vaarallinen isossa osassa Eteläistä Suomea varsinkin aamulla ja aamupäivällä. Lauhtuva sää luo monin paikoin otolliset olosuhteet jäätävälle vesisateelle. Osassa maata sataa lunta.
Ilmatieteen laitos varoittaa vaarallisesta tiesäästä alueella, joka ulottuu Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun etelärajalta lähes maan koko eteläosaan. Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla ajokeli on normaali. Kymenlaakson tiesää on mahdollisesti huono.
Mahdollisesti vaarallinen ajokeli on lisäksi Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.


Toissa vuoden kohu jäädytti valtionyhtiöiden hallituspalkkiot 

Vuoden 2015 korotusesityksistä noussut kohu on jäädyttänyt valtionyhtiöiden Neste Oilin ja Fortumin hallituspalkkiot. Yhtiöt eivät nostaneet hallituspalkkioita viime vuonna, eivätkä osakkeenomistajien nimitystoimikunnat esitä korotuksia huhtikuun alussa kokoontuville yhtiökokouksille.
Vuonna 2015 yhtiöiden nimitystoimikunnat esittivät hallituspalkkioihin korotuksia, mutta silloinen omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) torppasi korotukset.


HS: Kauppojen vapaa aukiolo lisännyt silpputyötä 

Kauppojen vapaat aukiolot ovat lisänneet silpputyön määrää, kertoo Helsingin Sanomat. Kaupat ovat saaneet olla auki ilman rajoituksia vuoden 2016 alusta.
Silpputyötä on tullut lisää ja vuokratyöntekijöiden määrä on kasvanut neljänneksellä. Palvelualojen ammattiliiton (Pam) tutkimuspäällikkö Antti Veirto kuvaa muutosta "aikamoiseksi hyppäykseksi".
Vapaat aukioloajat ovat HS:n mukaan myös kaataneet yrityksiä. Viime vuonna kävikin niin, että kaupan alan palkansaajien määrä kasvoi mutta alan yrittäjien määrä väheni.


Uutissuomalainen: Ammattikouluissa valmiutta höllentää kielitaitovaatimuksia 

Moni ammattikoulujen edustaja näkee hyvinä suunnitelmat maahanmuuttajien kielitaitovaatimusten höllentämisestä, kertoo Uutissuomalainen. Kielitaitovaatimuksista täysin luopuminen ei kuitenkaan saa kannatusta.
Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama ohjaustyöryhmä on esittänyt, että maahanmuuttajien ei enää tarvitsisi läpäistä yleistä kielikoetta päästäkseen ammatillisiin opintoihin.
Kielikokeen on läpäissyt vain harva kotoutumiskoulutettu. 


Ehdokashakemus kuntavaaleihin pitää jättää tänään 

Kuntavaalien ehdokashakemukset on jätettävä kuntien vaalilautakunnille viimeistään tänään. Määräaika umpeutuu iltapäivällä kello 16.
Kuntalehti uutisoi viime viikolla, että kolmelta suurimmalta kuntapuolueelta puuttui yhteensä tuhansia ehdokkaita verrattuna viime vaalien ehdokasmääriin ja tavoitteisiin. Muut puolueet uskovat saavuttavansa entiset määrät.
Kuntavaalit järjestetään 9. huhtikuuta.


Helsingin käräjäoikeus antaa ratkaisun Axl Smithin salakatseluepäilyistä 

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään iltapäivällä ratkaisunsa juontaja Axl Smithin epäillyistä rikoksista. Smithiä syytetään salakatselusta, kunnianloukkauksesta ja yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Syyttäjä vaatii Smithille puolentoista vuoden ehdollista vankeutta ja sataa päiväsakkoa.
Syytteiden mukaan hän kuvasi lukuisia seksikumppaneitaan ja myös jakoi kuvaamiaan videoita tuttavilleen.


Senaatti vahvisti Wilbur Rossin valinnan USA:n kauppaministeriksi 

Yhdysvaltain senaatti on vahvistanut liikemies-sijoittaja Wilbur Rossin valinnan kauppaministeriksi, kertovat yhdysvaltalaismediat. Asiasta muun muassa kertovan New York Timesin mukaan senaatti hyväksyi presidentti Donald Trumpin kauppaministerivalinnan äänin 72–27.
Ross, 79, on tunnettu muun muassa siitä, että hän osti aikoinaan tappiollisia teräs- ja kivihiiliyrityksiä ja myi ne myöhemmin sievoisella voitolla. Ross sai tästä lisänimen Konkurssien kuningas.
Kauppaministeri Rossilla on keskeinen rooli muun muassa Trumpin hallinnon suunnitelmissa neuvotella uudelleen vapaakauppasopimus Nafta.


Pentagon luovuttanut alustavan Isis-suunnitelmansa Valkoiselle talolle 

Yhdysvalloissa puolustusministeriö Pentagon on luovuttanut Valkoiselle talolle alustavan suunnitelman äärijärjestö Isisin taltuttamiseksi. Suunnitelman esitteli kansallisesta turvallisuudesta vastaavalle neuvostolle puolustusministeri Jim Mattis.
Suunnitelman sisällöstä ei ole annettu tarkempia tietoja julkisuuteen ja arviot sisällöstä ovat vaihdelleet. Esimerkiksi joidenkin arvioiden mukaan suunnitelma voisi mahdollisesti esimerkiksi tarkoittaa USA:n sotilaiden lisäämistä Lähi-idässä.
Presidentti Donald Trumpin yksi keskeisistä vaalilupauksista oli nopeuttaa taistelua Isisiä vastaan. (Lähde: AFP)


Trumpin mukaan Oscareissa mokailtiin liiallisen politiikkaan keskittymisen takia 

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin mukaan Oscar-elokuvagaalan loppupuolen mokailu johtui Hollywoodin liiallisesta keskittymisestä politiikkaan. Trumpin oletetaan viitanneen gaalan tapahtumaan, jossa parhaan elokuvan palkinnon jakajille annettiin väärä kirjekuori sarjan voittajasta.
Trumpin mukaan gaalassa keskityttiin politiikkaan show'n sujuvan kulun sijasta. Trumpin mukaan se verotti gaalan glamouria.
Trump antoi kommenttinsa äärikonservatiiviselle Breitbart-uutissivustolle. Haastattelussa Trump ei selvennä, miksi hänen mielestään politiikkaan keskittyminen johti tapahtuneeseen virheeseen. (Lähde: AFP)


SpaceX lähettämässä kaksi turistia kuun ympärysmatkalle ensi vuonna 

Yhdysvalloissa yksityinen SpaceX-avaruusyritys kertoo olevansa lähettämässä kaksi turistia kuun ympärysmatkalle ensi vuonna. Yrityksen mukaan kaksi yksityishenkilöä on maksanut jo merkittävän ennakon matkasta kuun ympäri.
Turistit on tarkoitus lähettää matkaan SpaceX:n miehitetyllä Crew Dragon -kapselialuksella. Alus tekee ensimmäisen miehittämättömän testilentonsa myöhemmin tänä vuonna.
Yhdysvallat ei ole lähettänyt astronautteja kuuhun sitten avaruushallinto Nasan Apollo-avaruusohjelman 1960–70-luvuilla.


Lehkosen Montreal voitti loppukirillä 

Jääkiekon NHL:ssä Artturi Lehkosen Montreal otti vieraspelissä vahvan loppukirin ja kaatoi New Jerseyn jatkoajalla luvuin 4–3. Montreal oli jo hyvin lähellä tappiota, mutta joukkue onnistui tekemään tasoitusmaalin kolmannen erän päätösminuutilla.
Voittomaalin viimeisteli jatkoajan kolmannella minuutilla Alex Galchenyuk. Ratkaisumaali syntyi ylivoimalla.
Valtteri Filppulan Tampa Bay teki Ottawaa vastaan neljä maalia toisessa erässä ja johti päätöserän alussa maalein 4–1.
Usean suomalaispelaajan seura Minnesota punnersi Los Angelesin kanssa kahden erän jälkeen tasalukemissa 3–3.

STT–KOONNEET: PERTTI MATTILA JA KERTTU HEIKURA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Yhdysvalloissa yli 63  000 uutta koronatartuntaa – vuorokaudessa kuoli yli 770 ihmistä

Salaliittoteorioita ja syytöksiä puolueellisuudesta – Puola käy presidentinvaalit niin jakautuneessa tilassa, että ehdokkaat eivät suostuneet edes samaan tv-väittelyyn

Trump lievensi luottomiehensä Roger Stonen tuomiota – "Stone on nyt vapaa mies"

Brasiliassa jo yli 70  000 koronaan liittyvää kuolemaa – tartuntoja yli 1,8 miljoonaa

Erdoganin allekirjoittamalla säädöksellä Hagia Sofia muuttuu museosta moskeijaksi – ensimmäinen muslimien rukoushetki on parin viikon kuluttua

Hollanti vie Venäjän Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen matkustajakoneen alas ampumisen takia

Ruotsin entinen suurlähettiläs vapautettiin syytteistä – epäiltiin valtion turvallisuuden vaarantamisesta

Media: Iranissa jälleen mystinen räjähdys sotilaskohteiden lähellä

Egypti ja Etiopia hakevat kiivaasti ratkaisua vuosien kiistaan Niilin vesistä – Egypti pelkää vesiensä loppumista ja sanoo kiistan olevan maalle "elämän ja kuoleman" kysymys

Yhdysvallat rankaisee korkea-arvoisia kiinalaisviranomaisia uiguureihin kohdistuneista ihmisoikeusloukkauksista – Kiina vastaa samalla mitalla takaisin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.