Yön uutiskooste: YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi jyrkästi Pohjois-Korean ohjuslaukaisut

Eduskunta keskustelee Suomen puolustuksen tulevaisuudesta

 

Eduskunta aloittaa tänään hallituksen antaman puolustusselonteon käsittelemisen lähetekeskustelulla. Selonteossa linjataan, millä tavalla Suomen puolustusta ylläpidetään ja kehitetään lähivuosina.

Suomella on edessään poikkeuksellisen suuria hankintoja, kun lähivuosina päätetään esimerkiksi hävittäjäostoista ja Merivoimien alusten hankkimisesta.

 

 

Suomen yliopistoille top 50 -sijoituksia vertailussa

 

Suomen yliopistot ovat yltäneet top 50 -sijoituksiin kansainvälisessä korkeakoulujen vertailussa. Maailman huippuyliopistoja listaava QS World University Rankings julkaisi tuoreimman, oppiaineiden perusteella yliopistoja paremmuusjärjestykseen asettavan listansa.

Helsingin yliopisto sai top 50 -sijoituksen kuudessa oppiaineessa. Helsingin yliopiston paras sijoitus tuli filosofiassa, jossa se rankattiin maailman 25. parhaaksi opinahjoksi.

Sibelius-Akatemia oli esittävien taiteiden opetuksessa sijalla 10, kun taas Aalto-yliopisto rankattiin taiteen ja muotoilun opetuksessa sijalle 13.

 

 

Tänään vietetään kansainvälistä naistenpäivää

 

Tänään vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Päivän tarkoitus on juhlistaa naisia ja pyrkimystä sukupuolten tasa-arvoon.

Naistenpäivää vietettiin ensimmäisiä kertoja 1900-luvun alkuvuosina. Siitä tuli YK:n tunnustama teemapäivä vuonna 1975.

Naistenpäivä ei ole liputuspäivä Suomessa.

 

 

Uutissuomalainen: Naisten määrä kuntien johdossa kasvaa, mutta verkkaan

 

Naisten määrä kuntien johdossa kasvaa hiljalleen, uutisoi Uutissuomalainen. Tällä hetkellä noin joka viides kunnanjohtaja on nainen.

Vuonna 2011 naisia oli kunnanjohtajista noin joka seitsemäs ja vuonna 2014 noin joka kuudes. Vuonna 2000 naisten osuus kuntien johtajista oli vain 7,5 prosenttia.

Suomen kuntajohtajat ry:n hallituksen puheenjohtaja Heidi Rämö sanoo Uutissuomalaiselle olevansa tyytyväinen muutoksen suuntaan, mutta pitävänsä vauhtia hitaana.

Naiskunnanjohtajia on nyt 66 ja kuntia yhteensä 311. Kunnanjohtajiin on laskettu mukaan myös pormestarit, jotka ovat luottamushenkilöitä.

 

 

Karjalainen: Alle viidesosa laeista peräisin EU:sta

 

Alle viidesosa Suomessa EU-jäsenyyden aikana hyväksytyistä laeista on peräisin Euroopan unionista, osoittaa valtio-opin professoreiden Matti Wibergin ja Tapio Raunion tekemä selvitys. Kartoituksesta kertoo sanomalehti Karjalainen.

Selvityksen mukaan eduskunnan vuosina 1995–2015 hyväksymistä lakiesityksistä hieman alle 18 prosentissa viitattiin EU:hun.

Suomessa on esitetty väitteitä EU:n paljon vahvemmasta vaikutuksesta kansalliseen lainsäädäntöön.

Wibergin ja Raunion mukaan EU:n vaikutusta on arvioitu yläkanttiin myös muun muassa Britannian brexit-kampanjan aikana.

 

 

Neljä loukkaantui ulosajossa Lappeenrannassa

 

Lappeenrannassa Etelä-Karjalassa neljä ihmistä loukkaantui henkilöauton ulosajossa myöhään tiistaina. Pelastuslaitos sai tiedon Valtatie kuudella tapahtuneesta turmasta noin kello 23.30.

Lappeenrannan suuntaan ajanut auto suistui valtatieltä Saimaan kanavasta hieman Imatran suuntaan.

Ajokissa ollut nuorehko nelikko kuljetettiin sairaalahoitoon. Päivystävä palomestari eri osannut yöllä arvioida heidän vammojensa vakavuutta. Kaikki uhrit olivat ulosajon jälkeen tajuissaan.

Palomestarin mukaan ajokeli oli turmapaikalla ulosajon aikaan hyvä. Onnettomuuteen ei ollut osallisina muita autoja.

 

 

CNN: Havaiji viemässä Trumpin uuden maahantulokiellon oikeuteen

 

Yhdysvalloissa Havaijin osavaltio on haastamassa ensimmäisenä presidentti Donald Trumpin maanantaina antaman uudistetun maahantulokiellon. CNN:n mukaan Havaijin osavaltion lakimiehet ilmoittivat tiistaina, että he aikovat nostaa asiasta keskiviikkona oikeusjutun.

Havaiji vaatii liittovaltion tuomaria jäädyttämään väliaikaisesti maahantulokiellon, josta Trump päätti presidentin asetuksella. Samoin kävi helmikuussa Trumpin ensimmäiselle asetukselle maahantulokiellosta.

Uudistetun maahantulokiellon on määrä tulla voimaan 16. maaliskuuta.

 

 

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi jyrkästi Pohjois-Korean ohjuslaukaisut

 

YK:n turvallisuusneuvosto on tuominnut jyrkästi Pohjois-Korean viime aikojen ballististen ohjusten laukaisut. Turvallisuusneuvosto painotti tiistaina myös, että Pohjois-Korean toimet ovat luoneet yhä enemmän epävakautta.

Jyrkkä tuomio ohjuslaukaisuista annettiin Yhdysvaltain aloitteesta.

Myös Pohjois-Korean liittolaisena tunnettu Kiina äänesti ohjuskokeet tuomitsevan päätöslauselman puolesta. Kiinan oli pelätty boikotoivan päätöstä, koska sen ja Yhdysvaltain välit kiristyivät sen jälkeen kun Yhdysvallat päätti sijoittaa ohjuspuolustusjärjestelmänsä Etelä-Koreaan. (Lähde: AFP)

 

 

Yli sata Eurooppaan pyrkijää pelastettiin Kreikan edustalta

 

Kreikan edustalta pelastettiin tiistaina 113 Eurooppaan pyrkijää sen jälkeen, kun heitä kuljettanut alus oli lähettänyt hätäavunpyynnön. Vene joutui merihätään erittäin kovan tuulen vuoksi lähellä Kreikan länsiosan Paxin saarta.

Eurooppaan pyrkijät pelasti samalla seudulla matkannut rahtilaiva. Mereltä löydetyt kuljetettiin Kreikan Patraksen satamaan ja he ovat kaikki kunnossa.

Yhä useampi Eurooppaan suuntaava tekee nykyisin riskialttiin matkan Välimeren yli Italiaan, koska niin kutsuttu Balkanin reitti suljettiin viime vuonna. (Lähde: AFP)

 

 

Ainakin neljä kuoli bussin ja tavarajunan törmäyksessä USA:ssa

 

Yhdysvaltain eteläosassa ainakin neljä ihmistä on kuollut bussin ja tavarajunan törmäyksessä tasoristeyksessä. Kymmenet ihmiset saivat lisäksi vammoja. Onnettomuudessa tapahtui Mississippin Biloxissa tiistaina paikallista aikaa.

Juna törmäsi tilausmatkalla olleeseen bussiin, joka oli juuttunut tasoristeyksen kohdalle. Silminnäkijän mukaan bussi ehti olla tasoristeyksessä viitisen minuuttia ennen törmäystä.

Texasin Austinista saapuneen bussin matkustajat olivat ilmeisesti matkalla rannikkokaupunki Biloxin kasinoon.

Bussissa olleista 43 ihmisestä 35 loukkaantui, kertoo paikallislehti Sun Herald. (Lähde: AFP)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.