YK-ryhmä vaatii Myanmarin sotilasjohtoa syytteeseen kansanmurhasta – kritiikkiä myös rauhannobelistille

Myanmarin ihmisoikeustilannetta selvittänyt Yhdistyneiden kansakuntien alainen ryhmä vaatii, että Myanmarin armeijan päällikköä ja viittä muuta sotilasjohtajaa syytettäisiin kansainvälisessä tuomioistuimessa rohingya-muslimien kansanmurhasta. Selvitysryhmän mukaan sotilasjohtoa tulee syyttää lisäksi sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Tänään julkaistu raportti kritisoi myös Nobelin rauhanpalkinnon saanutta, maan siviilihallintoa johtavaa Aung San Suu Kyita. Suu Kyi ei ole ryhmän mukaan käyttänyt poliittista asemaansa tai muuta auktoriteettiaan estääkseen tapahtumia.

Tutkijat pyysivät turvallisuusneuvostoa joko siirtämään Myanmarin tilanteen Kansainväliselle rikostuomioistuimelle tai perustamaan tilapäisen rikostuomioistuimen.

Ryhmä suositteli myös aseidenvientikieltoa Myanmariin sekä pakotteita tapahtumien päävastuullisille.

 

Maailman suurin pakolaisleiri

 

Rohingya-muslimeja on syrjitty buddhalaisvaltaisessa Myanmarissa vuosikymmeniä. Heidän joukkopakonsa alkoi vuosi sitten armeijan aloitettua operaation rohingya-sissejä vastaan Rakhinessa. YK on kutsunut Myanmarin toimintaa etniseksi puhdistukseksi.

Noin 700 000 rohingyaa on paennut naapurimaa Bangladeshiin. Heitä asui maassa jo ennestään yli 200 000. Rohingyat asuvat maiden rajalla maailman suurimmalla, noin miljoonan ihmisen pakolaisleirillä.

Kansanmurha on ihmisoikeustilannetta selvittäneen ryhmän mukaan tapahtunut Myanmarin pohjoisessa Rakhinen osavaltiossa. Sotarikoksia sekä rikoksia ihmisyyttä vastaan on tapahtunut Rakhinen lisäksi myös Kachinin ja Shanin osavaltioissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.