YK:n suojeluksessa oleva saudinainen pääsi pois Bangkokin lentokentältä, Thaimaa ei pakota häntä palaamaan perheen luo

Thaimaassa sunnuntaina kiinni otettu saudinainen lähti maanantaina Bangkokin lentokentältä YK:n suojeluksessa, kertoivat Thaimaan viranomaiset.

Myös YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n Genevessä oleva tiedottaja on vahvistanut naisen lähteneen lentokentältä turvalliseen paikkaan Bangkokissa.

Uutistoimisto AFP:lle nainen kertoi paenneensa perheensä luota, kun he olivat matkalla Kuwaitissa. Nainen suunnitteli hakevansa turvapaikkaa Australiasta. Thaimaan maahanmuuttoviranomaiset ottivat naisen kiinni sunnuntaina Bangkokin lentokentällä, kun tämä oli odottamassa jatkokuljetusta. Naisen sanoi pelkäävänsä, että hänet surmataan, jos hänet palautetaan perheen luo.

Nainen on kertonut kärsineensä sekä henkisestä että fyysisestä väkivallasta perheensä käsissä.

Thaimaan viranomaisten mukaan naisen maahantulo estettiin, koska häneltä puuttui matkustusasiakirjoja. Viranomaiset tekivät kuitenkin myöhemmin täyskäännöksen, kun tapaus nousi esille kansainvälisessä mediassa naisen pyydettyä ihmisiltä apua Twitterissä.

 

UNHCR selvittää naisen tilannetta

 

Thaiviranomaiset ilmoittivat maanantaina, etteivät aio pakottaa 18-vuotiasta naista palaamaan perheensä luo Kuwaitiin. Lisäksi sen jälkeen, kun viranomaiset olivat tavanneet UNHCR:n edustajia, kerrottiin, että saudinainen sai jäädä Thaimaahan.

– Hän on nyt UNHCR:n suojeluksessa, mutta olemme lähettäneet myös Thaimaan viranomaisia auttamaan häntä, kertoi Thaimaan maahanmuuttoviraston johtaja Surachate Hakparn.

Surachaten mukaan nainen on sanonut UNHCR:n edustajille haluavansa jäädä Thaimaahan siksi aikaa, kun hän hakee kolmannesta maasta turvapaikkaa.

UNHCR selvittää Surachaten mukaan naisen tilannetta ja järjestää hänen tulevan matkansa. Surachate kertoi tapaavansa tiistaina Saudi-Arabian diplomaatteja ja selittävänsä heille maansa päätöstä asiassa.

Surachate oli kertonut aiemmin maanantaina toimittajille, että thaiviranomaiset olivat pysäyttäneet naisen, kun saudiviranomaiset olivat kertoneet tämän karanneen perheensä luota.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.