YK:n turvallisuusneuvosto pikakokoukseen Iranin ohjuskokeen vuoksi

YK:n turvallisuusneuvosto kutsutaan pikakokoukseen Iranin tuoreen ohjuskokeen vuoksi. Turvallisuusneuvoston on määrä neuvotella tänään.

Yhdysvallat pyysi hätäkonsultaatioita sen jälkeen kun Israelin YK-lähettiläs oli vaatinut turvallisuusneuvostolta toimia.

Iran testasi ballistista keskimatkan ohjusta sunnuntaina, kertoo Daily Mail. Teheranin itäpuolelta matkaan ammuttu ohjus ehti lentää runsaat tuhat kilometriä ennen kuin se räjähti, ilmoitti Yhdysvaltain viranomainen maanantaina.

Ohjuskoetta on pidetty Iranin vastauksena Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin päätökselle estää Iranin ja kuuden muun maan kansalaisten pääsy Yhdysvaltoihin.

Trump on ilmoittanut pistävänsä lopun Iranin rakettiohjelmalle. Trumpin edeltäjän Barack Obaman hallinto sitä vastoin katsoi, että Iranin ohjuskokeet eivät riko maan ydinsopimusta.

Kiista ydinkärkien kuljetuskyvystä

YK:n päätöslauselmassa Iranin ydinsopimuksesta vuodelta 2015 todetaan, että Irania "kehotetaan" pidättäytymään ballististen ohjusten kehittämisestä kahdeksan vuoden ajaksi. Samalla Irania kiellettiin rakentamasta ohjuksia, jotka kykenevät kuljettaman ydinkärkiä.

Israelin YK-lähettiläs Danny Danon korosti, että Iran rikkoi nyt ydinaseiden kuljetuskykyä koskevaa ohjuskieltoa.

Iran puolestaan on vakuuttanut, että sen ohjukset eivät koskaan kuljeta ydinkärkeä, ja että maalla ei ole suunnitelmia ydinaseen kehittämisestä.

Iran vapautui vuoden 2015 ydinsopimuksen myötä pitkäaikaisista pakotteista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.