YK:n tutkimuskomitea: Syyrian hallinto teki kymmeniä ihmisiä tappaneen kaasuiskun huhtikuussa

Syyrian hallinto on Khan Sheikhunin kaupunkiin huhtikuussa tehdyn kaasuiskun takana, väittää YK:n Syyria-tutkimuskomitean raportti. Komitea kertoo, että sillä on mittava määrä todisteita, jotka osoittavat hallinnon ilmavoimien tehneen iskun.

Kyseessä on ensimmäinen YK:n raportti, jossa Syyrian hallintoa syytetään virallisesti iskusta.

– Kaikki saadut todisteet antavat komissiolle aiheen päätelmään, jonka mukaan Syyrian joukot pudottivat lentopommin, joka levitti sariinia Khan Sheikhuniin, raportissa kerrottiin.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW on varmistanut jo aiemmin, että iskussa käytettiin sariinia, mutta se ei ole syyttänyt iskusta ketään. Tutkimuskomitean lisäksi OPCW:n ja YK:n yhteinen paneeli selvittää parhaillaan, olivatko Syyrian hallinnon joukot iskun takana.

Kapinallisten hallussa olevaan Khan Sheikhunin kaupunkiin tehdyssä iskussa kuoli ainakin 80 siviiliä, joista kolmasosa oli lapsia. Lisäksi iskussa loukkaantui lähes 300.

Syyrian hallinto on aiemmin kiistänyt tehneensä iskun. Hallinnon mukaan sillä ei ole sovitusti ollut kemiallisia aseita enää vuoden 2013 jälkeen.

Tutkijoita ei ole päästetty Syyriaan, mutta he kertovat perustavansa tietonsa valokuviin pommien jäännöksistä, satelliittikuviin ja silminnäkijöiden lausuntoihin.

Tutkijoiden mukaan he eivät löytäneet myöskään tukea Syyrian ja Venäjän väitteille, joiden mukaan kaasua olisi päässyt ilmaan, kun ilmaisku osui kapinallisten asevarikkoon alueella, jolla tuotettiin kemiallisia aseita.

YK:n tutkimuskomitean raportin mukaan Syyrian hallinto olisi tehnyt lisäksi ainakin 23 kemiallista iskua Syyriassa maaliskuun 2013 jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.