Yhä useampi piirikunta kärsii kuivuudesta USA:ssa

Jo miltei puolet Yhdysvaltain piirikunnista on julistettu katastrofialueeksi historiallisen kuivuuden takia. Tukalat lämpötilat ja sateettomuus ovat tuhonneet satoa ja vaikeuttaneet maanviljelijöiden elämää erityisesti Yhdysvaltain Keskilännessä. Kuivuus on pahin vuosikymmeniin.

Yhdysvaltain maatalousministeriö on nimennyt hätäalueiksi yli 200 uutta piirikuntaa 12 osavaltiosta. Katastrofialueeksi nimeäminen mahdollistaa alueen maanviljelijöille erityistuet, kuten matalakorkoiset lainat. Kaikkiaan hädästä kärsii jo lähes 1 600 piirikuntaa, suurin osa kuivuuden takia.

Kuivuus heikentää nopeasti satonäkymiä Yhdysvalloissa, mikä voi heijastua ruuan hintaan ympäri maailmaa. Yhdysvallat on merkittävä maataloustuotteiden viejä.

Maatalousministeriö arvioi viime viikolla, että ruuan hinta Yhdysvalloissa saattaa nousta tänä vuonna 3,5 prosenttia ja 4 prosenttia ensi vuonna kuivuuden takia. Kuivuus on iskenyt muun muassa maissi- ja soijaviljelmiin. Rehun kallistuminen taas heijastuu lihan, maitotuotteiden ja siipikarjan hintoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.