Yhdysvallat aikoo käyttää veto-oikeuttaan palestiinalaisten suojelua koskevassa luonnoksessa

Yhdysvallat aikoo käyttää veto-oikeuttaan palestiinalaisten suojelua koskevan lauselmaluonnoksen kohdalla YK:n turvallisuusneuvostossa. Asiasta kertoi Yhdysvaltojen YK-lähettiläs Nikki Haley.

Kuwaitin turvallisuusneuvoston käsittelyyn tuomassa arabimaiden yhteisessä lauselmaluonnoksessa on kyse palestiinalaisten suojelemisesta Gazassa ja Länsirannalla. Jännitteet Israelin ja Gazan kaistan rajalla ovat kasvaneet viime aikoina, kun tuhannet palestiinalaiset ovat protestoineet Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin päätöstä siirtää suurlähetystö Tel Avivista Jerusalemiin.

"Yksipuolinen ja moraaliton"

Israelin tekemissä iskuissa on kuollut ainakin 122 palestiinalaista. Ainuttakaan israelilaista ei tiettävästi ole kuollut, vaikka palestiinalaiset ovat tehneet Israeliin raketti- ja kranaatti-iskuja.

Haleyn mielestä arabimaiden lauselmaluonnos on yksipuolinen ja moraaliton ja vaikeuttaisi rauhan rakentamista israelilaisten ja palestiinalaisten välillä.

–  Lauselmaluonnos vaatii Israelia keskeyttämään välittömästi itsepuolustustoimensa mutta ei edes mainitse Hamasin aggressiivisia toimia Israelin turvallisuusjoukkoja ja israelilaissiviilejä kohtaan, Haley kritisoi tiedotteessa.

Äänestystä luonnoksesta lykättiin Haleyn ilmoituksen jälkeen. Jo aikaisemmin sitä oli lykätty kertaalleen, kun Yhdysvallat vaati luonnokseen muutoksia.

Tällä tietoa turvallisuusneuvoston on määrä äänestää luonnoksesta perjantaina kymmeneltä illalla Suomen aikaa.

Sekä Israel että palestiinalaiset pitävät Jerusalemia pääkaupunkinaan. Trumpin päätös siirtää lähetystö Jerusalemiin ja tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi rikkoi vuosikymmeniä jatkuneen kansainvälisen yhteisymmärryksen, jonka mukaan Jerusalemin asemasta pitäisi sopia osana Israelin ja palestiinalaisten rauhansopimusta.