Yhdysvallat asetti polkumyyntitullin kanadalaiselle sanomalehtipaperille

Yhdysvallat on asettanut alustavan polkumyyntitullin kanadalaiselle sanomalehtipaperille. Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan kanadalaiset paperinvalmistajat ovat myyneet sanomalehtipaperia alihintaan Yhdysvaltoihin.

Asiasta tehdään Yhdysvalloissa lisäselvityksiä, ja lopullinen päätös asiasta on luvassa elokuussa. Toistaiseksi yhdysvaltaisten paperintuojien täytyy maksaa Kanadasta tuodusta sanomalehtipaperista takuumaksu, joka vastaa hieman yli 22 prosenttia tuodun paperin hinnasta.

Vuonna 2016 Yhdysvaltoihin tuotiin Kanadasta sanomalehtipaperia vajaan 1,3 miljardin dollarin eli noin miljardin euron arvosta.

Kanadalaisen sanomalehtipaperin hinnoittelusta oli valittanut yhdysvaltalainen paperinvalmistaja North Pacific Paper Company.

Kanada ilmoitti olevansa pettynyt Yhdysvaltain päätökseen. Kanadan ulkoministeri ja luonnonvaraministeri arvioivat kannanotossaan, että tullipäätös vaikuttaa kielteisesti yhdysvaltalaisten sanomalehtien toimintaan ja johtaa työpaikkojen menetykseen painoalalla.

Runsaasti kauppaa rajan yli

Yhdysvallat ja Kanada ovat toistensa suurimmat kauppakumppanit. Naapurimaiden perinteisesti hyvät välit ovat heikentyneet sen jälkeen, kun Donald Trump viime vuonna nousi Yhdysvaltain presidentiksi.

Trump on halunnut neuvotella uusiksi Kanadan ja Meksikon kanssa solmitun Nafta-vapaakauppasopimuksen, joka hänen mukaansa on epäedullinen Yhdysvalloille.

Viime viikolla Trump kertoi tuontitulleista Yhdysvaltoihin tuotavalle teräkselle ja alumiinille. Kanadasta ja Meksikosta tuotavaa terästä ja alumiinia tuontitullit eivät tosin koske.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.