Yhdysvallat ei vetäydy täysin Syyriasta – Valkoisen talon mukaan maahan jää 200 sotilasta

Yhdysvallat aikoo jättää Syyriaan 200 sotilasta sen jälkeen kun presidentti Donald Trumpin vetäytymispäätös on toteutettu, kertoi Valkoinen talo torstaina.

Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Sarah Sanders ei tarkentanut, kuinka kauan 200 sotilaan kriisinhallintajoukon on tarkoitus pysyä maassa.

Yhdysvalloilla on Syyriassa 2  000 sotilasta. Trumpin ilmoitus vetää joukot pois maasta on saanut aikaan laajaa arvostelua. Entinen puolustusministeri James Mattis jätti eroilmoituksensa päätöksen jälkeen.

Trump on perustellut vetäytymispäätöstä sillä, että äärijärjestö Isis on kukistettu. Puolustusviranomaiset ovat puolestaan tähdentäneet, että Isisin vastainen taistelu on pitkä prosessi. Kritiikkiä on herättänyt myös se, että Yhdysvallat jättää kurdiliittolaisensa oman onnensa nojaan. Turkki pitää kurdeja vihollisenaan ja on uhannut karkottaa kurdijoukot rajansa läheltä.

Vetäytymisen aikataulusta on ollut epäselvyyttä. Mediatietojen mukaan joukot pyritään vetämään pois huhtikuun loppuun mennessä.

Yhdysvallat voi pyrkiä kriisinhallintajoukon jättämisellä kannustamaan Euroopan maita pitämään sotilaitaan Syyriassa. Yhdysvaltojen uusi puolustusministeri Patrick Shanahan vieraili viime viikolla Euroopassa ja yritti saada liittolaismaita pitämään omat joukkonsa Syyriassa, vaikka Yhdysvallat on vetäytymässä sieltä.

Syyrian kurdit ovat vedonneet eurooppalaisiin, että he eivät hylkäisi kurdeja, jotka ovat taistelleet Syyriassa Isisiä vastaan.

Trump keskusteli aiemmin torstaina Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa Syyrian tilanteesta.

–  Presidentit sopivat jatkavansa koordinointia mahdollisen turvavyöhykkeen luomiseksi (Syyriaan), Valkoisen talon tiedotteessa todettiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.