Yhdysvallat kumoaa Hongkongin erityisaseman ja poistaa kauppaetuja

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut, että Yhdysvallat kumoaa lähes kaikki Hongkongin erityisedut. New York Timesin mukaan kumottavien asioiden listalla on muun muassa kauppaetuja sekä luovutussopimus.

–  Tänään ilmoittamani asia koskee kaikkia sopimuksia, joita meillä on Hongkongin kanssa, Trump sanoi lehden mukaan tiedotustilaisuudessa.

Lehti kertoo Trumpin sanoneen, että toimien tarkoitus on kumota Hongkongia suosiminen erillisenä tulli- ja matka-alueena muusta Kiinasta.

Kiina äänesti viikolla Hongkongin uudesta turvallisuuslaista. Yhdysvallat katsoo, että läpi mennyt laki tuhoaa Hongkongin aseman itsehallintoalueena.

–  Kiina väittää suojelevansa kansallista turvallisuutta, mutta totuus on, että Hongkong oli turvallinen ja vauras vapaana yhteiskuntana. Pekingin päätös kumoaa kaiken tämän, Trump sanoi lehden mukaan.

Kiinan mukaan Hongkongin uudella turvallisuuslailla aiotaan kieltää "terroristinen, kumouksellinen ja Kiinan kansallista turvallisuutta vaarantava" toiminta alueella.

Ulkoministeri Mike Pompeo julisti jo keskiviikkona, ettei Yhdysvallat pidä Hongkongia enää autonomisena.

Talousvaikutukset ehkä vähäiset

Uutiskanava CNN:n haastatteleman Peterson Institute for International Economics -ajatushautomon vanhemman tutkijan Chad Bownin mukaan Kiinalle asetettujen tullien laajentamisella Hongkongiin on vain vähän välittömiä vaikutuksia.

Bownin mukaan viime vuonna Yhdysvaltoihin tuotiin Hongkongista vain viiden miljardin dollarin edestä hyödykkeitä, joita tullit koskisivat. Vastaavasti Kiinasta tuotiin viime vuonna 452 miljardin dollarin edestä tuontitullien alaisia tuotteita Yhdysvaltoihin.

Kiina voi vastata Bownin mukaan Yhdysvaltain ilmoitukseen tuottamalla harmia yhdysvaltalaisyrityksille.

Kiinalaisopiskelijoille rajoituksia

Samassa tiedotustilaisuudessa Trump syytti Kiinaa vakoilusta ja teollisuussalaisuuksien varastamisesta.

Trump ilmoitti, että Yhdysvallat aikoo esimerkiksi vakoilun torjunnan nimissä rajoittaa joidenkin kiinalaisten opiskelijoiden saapumista maahan. Yhdysvaltalaisyliopistoissa opiskelee runsaasti kiinalaisia. Uutistoimisto AFP:n mukaan maan yliopistoissa opiskeli lukuvuonna 2018–2019 lähes 370  000 kiinalaista.

Presidentti ei kertonut, kuinka laajasta rajoituksesta on kyse. Hän sanoi, että tiettyjen turvallisuusuhkana nähtyjen Kiinasta tulevien ulkomaalaisten tulo keskeytetään. Trumpin mukaan tarkoituksena on turvata ylipistotutkimus.

Trump: USA jättää Maailman terveysjärjestön

Trump kertoi tiedotustilaisuudessa myös, että Yhdysvallat aikoo lopettaa suhteensa Maailman terveysjärjestöön WHO:hon

Trumpin mukaan Yhdysvallat käyttää WHO-jäsenmaksunsa vastaisuudessa muihin kansainvälisiin terveystarpeisiin.

Trump oli jo aiemmin jäädyttänyt Yhdysvaltojen maksut WHO:lle. Hänen mukaansa järjestö on Kiinan talutusnuorassa eikä ole tehnyt tarpeeksi koronaviruspandemian ehkäisemiseksi. Todellisuudessa Trump itse reagoi epidemiaan hitaasti ja ristiriitaisesti, minkä vuoksi virus pääsi valloilleen etenkin New Yorkissa.

Saksa on arvostellut Trumpin päätöstä katkaista suhteet YK:n alaiseen WHO:hon. Saksan mukaan kyseessä on pettymys ja merkittävä takaisku koko maailman terveystilanteelle.

–  WHO:n on uudistuttava, jos se aikoo pysyä merkittävänä. EU:n on oltava tässä enemmän mukana myös taloudellisesti, kirjoitti terveysministeri Jens Spahn Twitterissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Pidätetty venäläiskuvernööri toivoo, että hänen kannattajansa lakkaisivat osoittamasta mieltään

Britannian hallitus syyttää venäläisten toimijoiden yrittäneen häiritä viime vuoden parlamenttivaaleja

EU-tuomioistuin mitätöi Yhdysvaltain ja EU:n datasiirtosopimuksen yksityisyyssuojahuolien takia

Armenian ja Azerbaidzhanin välillä tykistötulta ja yöllisiä hyökkäysyrityksiä, useita sotilaita kuollut

Useita tunnettuja Twitter-tilejä kaapanneilla rikollisilla vaikutti olevan kiire muuttaa pääsyoikeutensa rahaksi – tietoturva-asiantuntijan mukaan pörssikurssien manipulointi tai käyttäjien laitteiden kaappaaminen olisi vaatinut enemmän aikaa

Koronavirus horjuttaa Valko-Venäjän itsevaltaisen presidentin valtaa yllättävällä tavalla

Siperian lämpöaalto oli lähes varmasti ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen seurausta, sanoo tutkijaryhmä

Yhdysvalloissa jälleen uusi huippuluku koronatartunnoissa – lähes 67  700 tartuntaa vuorokaudessa

USA:n korkeimman oikeuden tuomari Ginsburg pääsi kotiin sairaalahoidosta

Twitterissä vaikuttaa olevan meneillään laaja hakkerointi tunnetuilla tileillä – kohteina esimerkiksi Barack Obama ja Bill Gates

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.