Yhdysvallat määrää venäläisoligarkeille pakotteita – kohteena Putinin lähipiiriä

Yhdysvallat lisäsi perjantaina pakotelistalleen seitsemän venäläistä oligarkkia, seitsemäntoista korkeaa virkamiestä, 12 oligarkkien etupiirissä olevaa yhtiötä sekä yhden valtio-omisteisen aseidenvientiyhtiön.

Yhdysvaltojen uudet pakotteet on suunnattu Venäjän kansaa vastaan, syytti Venäjän suurlähetystö Washingtonissa. Lähetystö kirjoittaa Facebook-sivuillaan, että toimet ovat uusi isku Yhdysvaltojen ja Venäjän välisille suhteille.

Venäjänkielisessä kirjoituksessa lähetystö syyttää Yhdysvaltoja yrityksestä hajottaa Venäjän yhteiskuntaa. Se ei kuitenkaan onnistu, koska ulkoisen paineen alla maa yhdistyy aina johtajansa ympärille, kirjoitus linjaa.

Venäjän duuman puhemies Vjatsheslav Volodin sanoi, että pakotteet pyrkivät "heikentämään Venäjää ja sen taloutta".

Rahat jäihin ja kaupankäynti poikki

Listalla ovat muun muassa alumiinilla rikastunut liikemies Oleg Deripaska, kaasujätti Gazpromin johtaja Aleksei Miller sekä Igor Rotenberg, joka on Arkadi Rotenbergin poika.

Lisäksi listalla on Kirill Shamalov, joka amerikkalaisten mukaan on ollut naimisissa presidentti Vladimir Putinin toisen tyttären kanssa. Muita nimiä listalla ovat Putinin lähipiiriin kuuluva Suleiman Kerimov ja sijoitusyhtiö Renovan johtaja Viktor Vekselberg.

Valtiovarainministeriön julkaisemalla listalla on lisäksi useita muita venäläisiä virkamiehiä ja yrityksiä.

Pakotteiden kohteiden omistukset Yhdysvaltojen hallitsemilla alueilla jäädytetään. Lisäksi amerikkalaisia kielletään käymästä listalla olevien kanssa kauppaa.

Pitkä syntilista

Toimia perustellaan Venäjän hallituksen vaikuttamispyrkimyksillä ulkomailla. Perusteluissa luetellaan useita tapauksia Venäjän toimista ulkomailla, ei pelkästään pyrkimyksiä vaikuttaa presidentinvaaleihin.

– Venäjän hallitus jatkaa laajoja pahantahtoisia toimiaan ympäri maailman, miehittää edelleen Krimiä ja lietsoo väkivaltaa Itä-Ukrainassa, aseistaa Assadin hallintoa, pyrkii murentamaan läntisiä demokratioita ja syyllistyy pahansuopaan kybertoimintaan, sanoi valtiovarainministeri Steven Mnuchin lausunnossaan.

Pakotteet perustuvat kongressin viime vuoden puolella säätämään lakiin, ei presidentti Trumpin tahtoon. Trump on toistuvasti perännyt hyviä suhteita Venäjään ja Putinin hallintoon. Trump on torjunut väitteet, että Venäjän manipulointi ja vaikuttaminen olisi edesauttanut hänen vaalivoittoaan.

Yhdysvallat määräsi viimeksi maaliskuussa pakotteita 19 yksityishenkilölle ja viidelle yhteisölle, joita syytettiin presidentinvaaleihin sekaantumisesta ja muista kyberhyökkäyksistä.

Venäjä: Pakotteet ovat uusi isku Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteille