Yhdysvallat sanoo osallistuvansa ilmastoneuvotteluihin huolimatta Pariisin ilmastosopimuksesta lähtemisestä

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan Yhdysvallat osallistuu ilmastoneuvotteluihin huolimatta suunnitelmistaan irrottautua Pariisiin ilmastosopimuksesta. New York Times -lehden mukaan Yhdysvallat ilmoitti perjantaina virallisesti YK:lle aikeistaan vetäytyä sopimuksesta ja siitä, että Yhdysvallat pysyy kuitenkin avoimena sopimukselle tulevaisuudessa.

–  Kuten presidentti ilmoitti 1. kesäkuuta, hän on avoin sitoutumaan uudelleen Pariisin ilmastosopimukseen, jos Yhdysvallat katsoo ehtojen olevan suotuisampia Yhdysvalloille, sen liiketoiminnalle, työntekijöille, ihmisille ja veronmaksajille, ministeriön tiedotteessa sanotaan.

Ulkoministeriön mukaan Yhdysvallat osallistuu neuvotteluihin ja tapaamisiin muun muassa turvatakseen maan intressejä. Yhdysvallat osallistuu muun muassa tänä vuonna myöhemmin pidettäviin neuvotteluihin Saksan Bonnissa.

Yhdysvallat liittymässä Nicaraguan ja Syyrian seuraan

Presidentti Donald Trump ilmoitti kesäkuun alussa, että Yhdysvallat vetäytyy Pariisin ilmastosopimuksesta. Trump sanoi tuolloin, että Yhdysvallat aikoo neuvotella sopimuksen uudestaan tai kokonaan uuden sopimuksen, joka olisi reilumpi Yhdysvalloille. Trump perusteli sopimuksesta lähtöä muun muassa sillä, että sopimus tulee liian kalliiksi Yhdysvalloille. Trump on myös sanonut pitävänsä ilmastonmuutosta huijauksena.

Pariisin sopimus velvoittaa Yhdysvaltoja vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään 26–28 prosentilla vuoden 2005 tasosta vuoteen 2025 mennessä. Yhdysvaltojen hiilidioksidipäästöt ovat Kiinan jälkeen maailman toiseksi suurimmat. Tällä hetkellä ainoat YK-maat, jotka eivät ole sitoutuneet Pariisin ilmastosopimukseen, ovat Nicaragua ja Syyria.

Pariisin ilmastosopimuksen ehtojen mukaisesti Yhdysvallat ei voi aloittaa virallista eroprosessiaan sopimuksesta ennen vuoden 2019 marraskuuta, lehti kirjoittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.